Närbild på person som har öppnat en mobil-förpackning.I oktober ökade försäljningssiffrorna på smartphonemarknaden för första gången på drygt två år. Foto: Mike_shots/Shutterstock.com

Rapporter

I oktober ökade den globala smartphoneförsäljningen på årsbasis för första gången sedan juni 2021, och man noterade även de högsta försäljningssiffrorna för en enskild månad sedan januari 2022. Det visar analysföretaget Counterpoint Reserachs senaste rapport.

Den globala smartphoneförsäljningen har kämpat i motvind de senaste två åren, där utmaningar som komponentbrist, lageruppbyggnad och längre utbytescykler har förvärrats av det osäkra läget i världsekonomin. På årsbasis har siffrorna fortsatt nedåt månad efter månad.

Men nu i oktober bröts äntligen trenden och försäljningen steg med fem procent jämfört med oktober förra året, enligt Counterpoint Researchs senaste rapport. Fem procent må låta ytterst blygsamt, men då ska man komma ihåg att detta är den första YoY-ökningen (Year over Year) på 27 månader, närmare bestämt sedan juni 2021.

Största försäljningen för en månad sedan januari 2022

I oktober noterades även den största försäljningen för en enskild månad sedan januari 2022. De så kallade tillväxtmarknaderna ledde återhämtningen, där MEA (Mellanöstern-Afrika) stod för den högsta YoY-tillväxten följt av Kina och Indien.

På mer utvecklade marknader med högre “mättnadsgrad” av smartphones har återhämtningen däremot varit långsammare.

Den sena Iphone 15-lanseringen en faktor bakom ökningen

Enligt Counterpoint är en av faktorerna bakom tillväxten Apples lansering av Iphone 15-serien, som i år var något senare än förra årets släpp. En veckas försening innebar att man kunde se de fulla effekterna av försäljningen i oktober.

Prognosen är fortsatt stigande siffror under Q4

Counterpoints prognos är att smartphoneförsäljningen fortsätter växa nu under det fjärde kvartalet, vilket de menar kommer att lägga grunden för en gradvis återhämtning under kommande kvartal.