Nedmonterad iphone 12 bredvid mobilförpackning.Under 2022 lanserar Apple ett program som gör det möjligt för privatpersoner att själva reparera sina Iphones och Mac-datorer. Foto: Jack Skeens/Shutterstock.com

Lanseringar

Apple har tänkt om och erbjuder från och med 2022 sina kunder möjligheten att själva reparera sina Iphones och Macs. Programmet, som på någon slags svengelska kallas för Self Service-reparation, blir först och främst tillgängligt i USA, men kommer sedan ut i flera länder som exempelvis Sverige. Det skriver MacWorld.

Att Apple inom kort gör det möjligt för Iphone- och Mac-användare att själva kunna reparera sina enheter kan inte beskrivas som något annat än en sensation med tanke på det motstånd som tillverkaren hittills har visat. Apple har länge kämpat för att det bara ska gå att reparera de olika produkterna i auktoriserade verkstäder, men nu verkar man som sagt ha funderat ett varv till.

Beställ originaldelar, verktyg och manualer från Apple

Programmet kallas på svengelska Self Service-reparation och innebär kort förklarat att du som Apple-kund kan beställa hem originaldelar, de verktyg som behövs och manualer direkt från tillverkaren. Enligt ett pressmeddelande från Apple kommer man i en första fas att fokusera på delar som är vanligast att reparera, till exempel bildskärm, kamera och batteri.

Om du skickar tillbaka delarna som du byter ut får du rabatt på ditt nästa köp hos Apple.

I dagsläget finns inga prisuppgifter

Initialt kommer Apple bara erbjuda delar till Iphone 12 och 13-serien, men senare kommer du även kunna beställa hem delar till Mac-datorer som är utrustade med Apples eget systemchip. Prisbilden är i dagsläget fortfarande oklar.

Self Service-reparation lanseras först i USA

Det är väl kanske ingen större skräll att det är den amerikanska marknaden som får tillgång till Self Service-reparation först. Men redan under 2022 kommer det nya programmet lanseras i flera länder, till exempel Sverige.