Artiklar

Köper du ett nytt kontantkort startpaket så får du med ett SIM-kort som du stoppar i din mobiltelefon, surfplatta eller dator. SIM-kortet har funnits med länge nu även om det under åren har ändrat form något. Från SIM till Mini-SIM vidare till Micro-SIM och nu Nano-SIM. SIM-korten har blivit allt mindre och ser nu faktiskt ut att försvinna helt. Flera stora teknikföretag, däribland Microsoft och Apple, jobbar nämligen på något som kallas för e-SIM. e-SIM ska ersätta det fysiska SIM-kortet för alla som använder kontantkort och mobilabonnemang för att kunna ringa, SMSa och surfa.

Många fördelar med digitalt kontantkort

Vi går mot ett sladdlöst och kontantlöst samhälle. Troligtvis går vi även mot ett kontantkortslöst samhälle. Kontantkortet kommer leva kvar precis som pengar lever kvar, men i en digital form istället för den analoga, fysiska formen vi är vana vid. Med ett e-SIM slipper du som vill köpa ett kontantkort att vänta på att få det nya kortet hem i brevlådan. Istället kan du köpa och ladda på ditt kontantkort direkt på operatörens hemsida eller i operatörens app. Utan fysiska kontantkort minskar även kostnaden för operatörerna då kortet varken behöver tillverkas, förvaras eller skickas ut till dig som kund. Detta kan i sin tur leda till att du i framtiden kommer kunna få ännu billigare kontantkort.

Ytterligare en stor fördel med digitala SIM-kort och kontantkort är säkerheten. I dagsläget kan något väldigt enkelt ta SIM-kortet ur din telefon. Med ett e-SIM måste denna person ta hela din telefon. Skulle du råka ut för en stöld kan du samtidigt enkelt spärra ditt e-sim på samma ställe där du köper och laddar på det. Hur långt in i framtiden det kontantkortslösa samhället finns är svårt att svara på, men det är något som är under utveckling. 

Fysiskt kontantkort kan komma att leva kvar

Det klassiska, fysiska kontantkortet kommer troligtvis leva kvar trots introduktionen av e-SIM. Det kan nämligen vara användbart i de fall där du vill flytta ditt kontantkort mellan olika enheter, till exempel mellan en surfplatta och en dator. Det kan också göra det enklare för dig som vill byta mellan olika kontantkort när är ute och reser. Då kan den billigaste lösningen vara att köpa ett kontantkort i det land där du befinner dig. Då kan det även vara aktuellt att byta till ett kontantkort utan surf då surf utomlands brukar vara alldeles för dyrt för att använda dagligen.