Huaweis logga på glasfasadRegeringen vill införa en ny lag redan i höst för att utesluta Huaweis utrustning i svenska 5G-nät. Foto: Veja/Shutterstock.com

Artiklar

Redan i höst kan en ny lag införas som gör det möjligt att utesluta 5G-aktörer på den svenska marknaden. Enligt uppgifter till SVT handlar det om att kunna stänga ute Huawei. Bolagets Nordenchef, Kenneth Fredriksen, menar dock att bolaget har följt svenska lagar.

I höst kan regeringen införa en ny lag som stoppar Huawei från att leverera 5G i Sverige. Går lagförslaget igenom får Säpo och Försvarsmakten i uppdrag att föreslå villkor för mobiloperatörerna. Det kan handla om vilka aktörer som får leverera 5G. Lagen är utformad för att stoppa aktörer som kan utgöra en säkerhetsrisk. Men enligt uppgifter till SVT ska det just handla om att stänga ute Huawei.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman har sagt att vi inte får tillåta att säkerhetsfarliga komponenter används i mobilnäten. Ygeman ser gärna att lagen träder i kraft innan auktionen för nya 5G-licenser drar igång i början av nästa år.

Huaweis Nordenchef säger att bolaget följer svenska lagar

Huawei själva har ständigt nekat till anklagelserna om att deras utrustning skulle utgöra någon säkerhetsrisk. Det kinesiska företagets Nordenchef, Kenneth Fredriksen, säger att Huawei alltid följer svenska lagar och regler.

Bolagets globala kommunikationschef, Joe Kelly, säger att Huawei under sina 31 år aldrig tidigare gjort något som äventyrat säkerheten.

I dagsläget har alla svenska mobiloperatörer utrustning från Huawei i sina mobilnät. I länder som USA och Australien är den kinesiska telekomtillverkaren dock bannlyst.

Forskare tycker inte att oklarheterna kring Huawei är acceptabla

SVT har varit i kontakt med en rad olika operatörer men ingen ser några säkerhetsproblem med Huawei. Jerker Hellström, forskare på Totalförsvarets Forskningsinstitut, har dock en annan uppfattning. Han anser inte att det är acceptabelt med oklarheterna som finns kring Huawei.

5G kommer att genomsyra hela samhället och då går det inte att äventyra säkerheten. Hellström anser att mycket kring Huawei fortfarande är höljt i dunkel.