person med telefon sittandes på golvetUtbyggt mobilnät är en anledning till att surfandet har ökat på vissa håll i landet

Undersökningar

Svenskarna surfade mer än någonsin under året 2019, skriver Telenor i ett pressmeddelande. Botkyrka står för den största andelen dataanvändning, och kvinnor och äldre börjar knappa in på männens surfande. Enligt Telenors nätexpert har ökningen mer att göra med vilken datamängd vårt surfande kräver än hur mycket tid vi tillbringar framför skärmen.

Sverige har satt nytt mobilsurfrekord under året som har gått. I genomsnitt har varje svensk använt 34 procent mer mobildata på surf än under 2018.

Även telefonsamtalen ökade under året, med i genomsnitt 14 procent per person.

Kvinnors och äldres surfande har ökat mest

Män förbrukade i genomsnitt 32 procent mer surfdata än vad kvinnorna använder. Framför allt är det män i 30–40-årsåldern som surfar mycket. Men kvinnorna börjar närma sig männens surfmängd alltmer. Det är nämligen kvinnor tillsammans med femtioplussare som har ökat sitt surfande mest under 2019.

Äldre personers surfande ser ut att fortsätta öka framöver. Det har bland annat att göra med att alltmer innehåll görs mer tillgängligt för grupper som tidigare har surfat mindre.

Geografiska skillnader för surf och telefonsamtal

Mest surfade man i Öckerö kommun utanför Stockholm, där genomsnittet ligger på 63 procent över hela landets snitt. Andra platser som sticker ut i statistiken är Västernorrland, där mobilsurfen ökade med 46 procent, och Norrbotten, där ökningen var 40 procent.

Andres Suazo, som är nätexpert på Telenor, förklarar detta med att mobilnätet har blivit förstärkt och utbyggt längs kusten och i norra Sverige de senaste åren. Mobilnätet är också en viktig ersättare i skärgård och glesbygd, där invånarna har mindre tillgång till fast uppkoppling.

När det gäller telefonsamtal ringde flest i Botkyrka och Södertälje kommuner. I Botkyrka var antalet samtal nästan det dubbla mot rikssnittet. Även om vi har andra möjligheter att kommunicera med varandra är täckningen bättre än tidigare, vilket ger bättre förutsättningar även för klassiska samtal, säger Andres Suazo.

Vår surfanvändning kräver alltmer data

Med tanke på den diskussion som varat en tid om skärmtid och mobiltelefonens roll i våra liv, är det ökande surfandet något överraskande. Resultatet beror dock inte bara på mer tid framför skärmen, utan att mer data krävs för de aktiviteter vi gör online, menar Andres Suazo.

– Denna utveckling kommer att fortsätta, och där är utrullningen av 5G en viktig pusselbit för att möta framtidens krav på högre kapacitet och snabbare surf via mobilen.

Därför hoppas han att vi under nästa år kommer att prata mer om hur vi använder skärmarna, snarare än den tid vi lägger framför den. Det är då vi kan se de verkliga fördelarna och problemen med våra surfvanor, säger Andres Suazo.