Komponentbrist och leveransproblem sägs vara två av orsakerna bakom den relativt långsamma 5G-utbyggnaden i Sverige. Foto: Lisic/Shutterstock.com
MobilnätSveriges 5G-utbyggnad tar längre tid än vad man räknat med, och det verkar vara komponentbristen och leveransproblemen som utgör de största hindren. Men den försenade 5G-auktionen och alla turer kring den har enligt vissa operatörer också påverkat utbyggnadstakten negativt. Det skriver Mobil.se.
I januari 2021 delade Post- och telestyrelsen ut 5G-frekvenser till ett värde på sammanlagt 2,3 miljarder kronor. Många räknade nog med att 5G-auktionen,som efter många om och men kunde gå av stapeln, skulle vara själva startskottet på en relativt snabb 5G-resa genom Sverige, men så enkelt är det bevisligen inte.
Enligt operatörerna är bristen på halvledare och transportproblemen två av de främsta orsakerna bakom förseningen, men vissa menar även att allt strul kring 5G-auktionen har haft negativa effekter på utbyggnaden.
Tre har kommit längst med utbyggnaden i Göteborg
I en intervju med SvD berättar Tres teknikchef Per Stigenberg att de har kommit längst med sin 5G-utbyggnad i Göteborg. Arbetet pågår enligt Stigenberg ”för fullt” i både Stockholm och Malmö, och man hoppas kunna erbjuda god täckning i 5G-nätet i landets tre storstäder under våren 2022. Han tillägger dock att komponentbristen till viss del har rört om i utbyggnadsplanen.
I dag finns Tres 5G-nät i sju städer och når 16 procent av befolkningen.
Telia och Tele2 siktar stort på 2023
Telia uppger att deras 5G-nät i dagsläget täcker 25 svenska städer, men de säger däremot inget om hur många procent av befolkningen som har tillgång till nätet. Operatörens mål är dock att 5G-nätet ska vara tillgängligt för 90 procent av befolkningen vid slutet av 2023.
Enligt Tele2 kan man nu använda deras 5G-nät i cirka 30 städer, orter och samhällen. Precis som Telia siktar Tele2 på att nå ut till 90 procent av Sveriges befolkning under 2023.