byggnad med nokias logotyp på fasadenNokia blir ansvariga för utbyggnaden av Tele2:s nya 5G-corenät. Foto: MBNEWS/Shutterstock.com

Samarbeten

Tele2 och Nokia har avtalat om ett nytt samarbete inför operatörens utbyggnad av sitt 5G-corenät. Nokia kommer att vara den leverantör som ansvarar för infrastrukturen, skriver Computer Sweden. Såväl operatören som tillverkaren ser fram emot att arbeta tillsammans med framtidens mobilnät.

Den finländska mobiltillverkaren Nokia blir leverantör för kärnan i Tele2:s 5G-nät, det så kallade corenätet. De två företagen har avtalat om ett samarbete som gäller dels i Sverige, dels i de baltiska länderna Litauen, Lettland och Estland.

Corenätet stödjer och förbättrar 4G och 5G

Tele2 räknar med att börja bygga ut infrastrukturen för deras corenät nu under 2021. Arbetet kommer sedan att pågå i flera år framöver.

Corenätet ska både stödja och förbättra uppkopplingen till såväl 5G-nätet som 4G-nätet. Förbättringen gör att hastigheten blir högre och svarstiden lägre för privatpersoner och företag som är kunder hos Tele2.

– Nokias molnbaserade infrastruktur och mobilapplikationer kommer möjliggöra den fulla potentialen i 5G för Tele2:s kunder framöver, skriver operatören själva i ett pressmeddelande.

Nokia har år av erfarenhet av liknande arbete

Tele2:s tekniska chef Thomas Helbo känner sig trygg med att lämna integreringen av 5G-corenätet i Nokias händer. De har flera års erfarenhet av detta och kommer att hantera arbetet på ett driftsäkert sätt, menar han.

Själva kommer Tele2 att kunna lägga fokus på att upprätthålla sitt befintliga nät och samtidigt utveckla nya tjänster för kunderna.

Tele2 och Nokia är partners sedan lång tid tillbaka

Nokias chef för moln- och nätverkstjänster heter Raghav Sahgal. Han kommenterar att de och Tele2 har en historia av samarbete redan från 90-talets utbyggnad av mobilnäten. 

Därför ser nu han och Nokia fram emot att samarbeta även kring framtidens uppkoppling och digitala tjänster.

– Vi är stolta att kunna utöka vårt långa samarbete med Tele2 samtidigt som vi nu går in i 5G-eran, säger Raghav Sahgal.