hög av klossar med siffrorna 3, 4 och 5 bredvid ett GMedan 4G och 5G byggs ut kommer 3G att få allt mindre utrymme. Foto: DariaRen/Shutterstock.com

Mobilnät

Ut med det gamla, in med det nya. Som en del av Telias arbete med att utveckla 5G och 4G över hela landet kommer de att stegvis fasa ut 3G-nätet. Utfasningen är en viktig del av samhällets teknikutveckling, skriver operatören i ett pressmeddelande.

Just nu satsar Telia miljardtals kronor på att bygga ut 5G. Samtidigt uppdaterar de också sitt 4G-nät, med nya master och dubbelt så hög kapacitet.

Båda mobilnäten kommer i slutänden att täcka över 90 procent av Sveriges yta och nå 99 procent av befolkningen.

Det görs inte längre satsningar på 3G

För att få utrymme för den här utbyggnaden kommer Telia nu att börja fasa ut det äldre 3G-nätet.

3G används allt mindre, nu när 4G är standarden. Tekniken för det gamla nätet tillverkas inte längre, vilket kommer göra det svårare att få tag i reservdelar och annan utrustning.

Dessutom är den nya tekniken mer miljövänlig än den som används för 3G. 5G-nätet kommer vara hela fem gånger mer energieffektivt än de äldre mobilnäten.

4G förändrade samhället – Nu är det 5G:s tur

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, påpekar att teknikutvecklingen är av stor vikt för alla i samhället. Våra liv ser väldigt annorlunda ut i dag jämfört med innan 4G lanserades. Det har vuxit fram helt nya företag och branscher.

– Nu lanserar vi 5G brett och det kommer att förändra vår värld på nytt och skapa en mängd fantastiska innovationer, säger Staffan Åkesson, Teknisk chef på Telia Sverige.

Användningen flyttas stegvis till de nya näten

Den som ännu använder 3G behöver dock inte vara orolig för att bli utan uppkoppling. Utfasningen kommer att göras stegvis, och kunder kommer att flyttas över till de nya näten parallellt med det arbetet. Vid slutet av 2023 är planen att 3G-nätet ska vara helt nedsläckt.

I samma veva kommer också 2G-nätet att fasas ut. Det kommer troligen att försvinna först i slutet av år 2025.