forsränningen i uppsala på valborg med folkmassa i bakgrundenUppsala är i vanliga fall en av de populäraste städerna när det gäller valborgsfirande. I år minskade dock resandet i kommunen drastiskt. Foto: Conny Sjöström/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt Telia Crowd Insights höll sig många svenskar till myndigheternas rekommendationer om social distansering även under valborg. Resandet inom valborgsstäderna Uppsala och Lund minskade drastiskt i jämförelse med förra året, och likaså gjorde resandet från angränsande kommuner.

Telias tjänst Telia Crowd Insights analyserar anonymiserad nätverksdata, där man kan se hur den svenska befolkningen rör sig och reser i samhället – inom den egna kommunen men även hur vi förflyttar oss över kommungränserna. Under den pågående coronapandemin har tjänsten använts av Folkhälsomyndigheten, som genom den anonymiserade nätverksdatan ska få bättre insikt i befolkningens rörelsemönster och därmed även få bättre förutsättningar för att kunna bromsa smittspridningen.

Telias analys under valborgshelgen visar på att många svenskar har tagit till sig myndigheternas rekommendationer om begränsat resande och social distans, eftersom antalet resor både inom och till populära valborgsstäder sjönk drastiskt.

Färre resor i Uppsala och Lund

Både Uppsala och Lund hör i vanliga fall till de mest populära städerna när det gäller valborgsfirande. Enligt Telia Crowd Insights minskade dock antalet resor i Uppsala med 39 procent, och i Lund med 38 procent jämfört med 2019. Även antalet resor från angränsande kommuner var avsevärt lägre: resorna från Stockholm till Uppsala minskade med hela 65 procent och resorna från Malmö till Lund med 47 procent.

Resorna till populära lantställen ökade

Telia Crowd Insights analys visar samtidigt på att svenskarnas resande till populära lantställen ökade under valborgshelgen. 44 procent fler stockholmare åkte till Norrtälje i år, och antalet resor mellan Göteborg och Tjörn ökade med 17 procent. Det var även fler som reste mellan Malmö och Österlen jämfört med motsvarande period förra året.

Dock registrerade man färre antal resor inom storstäderna, till exempel i Stockholm där resandet minskade med cirka 50 procent.

–  Generellt sett minskade resorna inom städerna, samtidigt som övernattningsresorna till lantställen ökade på en del håll. Det verkar som fler valde att åka till sina sommarstugor istället för att fira hemma och gå ner till den lokala majbrasan, säger Kristofer Ågren, Telias chef för affärsområde Dataanalys, i ett pressmeddelande.