Kvinna står ute i vintermiljö och håller mobil mot örat.Telia har utvecklat en ny teknisk lösning som gör det möjligt att blockera spoofade mobilnummer som ringer från utlandet. Foto: Pressbild/Telia Sverige

Säkerhet

Samtliga operatörer kommer fortsättningsvis att blockera fasta svenska nummer som ringer från utlandet, enligt Post- och telestyrelsens (PTS) rekommenderade åtgärder för att bekämpa bedrägerisamtal via spoofing. Telia blir dock den första på marknaden att även spärra spoofade mobilnummer.

PTS rekommenderade åtgärder för att bättre kunna motverka telefonbedrägerier via så kallad spoofing infördes i tisdags, 5 december. Spoofing är en metod som gör det möjligt för bedragare att manipulera ett telefonnummer så att samtalet ser ut att komma från någon annan än det faktiskt gör. Bedragare som befinner sig utomlands kan också få det att se ut som att samtalet kommer från ett svenskt nummer.

Men nu har alla operatörer möjlighet att blockera fasta svenska nummer som kommer från utlandet, vilket man hoppas kommer få ner det höga antalet bedrägeriförsök som görs varje år.

Telia kan även blockera spoofade mobilnummer

Alla operatörer kan som sagt nu blockera fasta spoofade nummer, men Telia är i dagsläget den enda som har möjlighet att även blockera spoofade mobilnummer

Simon Binder, säkerhetsexpert på Telia Cygate, berättar i ett pressmeddelande att blockeringen är en del av en bredare nationell strategi för att motverka bedrägeri. Han säger att det känns bra och viktigt att man från Telias håll redan nu kan stärka den insatsen genom att även kunna spärra svenska mobilnummer som har utsatts för spoofing.

Telia kommer starta med sin egen nummerbas, men jobbar på att snart kunna inkludera samtliga operatörer och således alla mobilnummer från Sverige.

Ny teknisk lösning för att upptäcka spoofing

Telias nät tar varje månad emot upp mot 15 miljoner samtal från utlandet, varav cirka 3 miljoner är fasta svenska nummer som fortsättningsvis alltså kommer att spärras. 

För att även kunna spärra spoofade mobilnummer från utlandet har operatören tagit fram en ny teknisk lösning. Lösningen gör det möjligt att identifiera om det svenska mobilnumret verkligen “ska” ringa från utlandet till Sverige, genom att anonymt kontrollera om numret som ringer in redan befinner sig i Sverige eller ej. Visar det sig att det finns en dubblett av telefonnumret i Telias nät kommer det falska numret att spärras.