Telias logga mot svart fasadDe tidigare Teliacheferna frias från misstankar om mutbrott. Foto: jussitur/Shutterstock.com

Artiklar

Tre tidigare Teliachefer misstänktes för mutbrott i samband med att Telia började verka i Uzbekistan för 12 år sedan. I fredags föll domen och alla tre inblandade friades från anklagelserna, skriver SvD.

I förra veckan föll domen mot de tre tidigare Teliacheferna och deras inblandning i muthärvan i Uzbekistan. Det var 2007 som dåvarande Telia Sonera fick bland annat 3G- och 4G-licenser mot att man betalade den Uzbekiske diktatorns dotter, Gulnara Karimova, tre miljarder kronor. I Sverige har målet gällt de tre tidigare cheferna och deras personliga ansvar.

Ingen av de tre tidigare cheferna döms för något mutbrott, skriver SvD. Bland annat beror det på att det inte går att bevisa att dottern, Gulnara Karimova, haft något möjlighet att påverka eller fatta ett sådant stort myndighetsbeslut som det ändå är att låta Telia verka i landet.

Tingsrätten har fått utgå från den lagstiftning som gällde när avtalen ingicks 2007.

Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff

Åklagaren i fallet, Gunnar Stetlers är inte alls nöjd med domen. Han yrkade på långa fängelsestraff eftersom att Karimova mutats i sin roll som en offentlig tjänsteman, ambassadör, minister och anställd. Han menar att hon haft kontroll över landets telekommyndighet och fått 3 miljarder kronor. Enligt Stetler har pengarna hamnat på ett felaktigt konto, istället borde de ha hamnat i statskassan.

Gunnar Stetler har ännu inte beslutat sig för om han ska överklaga domen.

Telia har erkänt mutbrott

Sedan tidigare har Telia redan erkänt sig skyldiga till mutbrott enligt både nederländsk och amerikansk lag. Det har kostat bolaget närmare 8 miljarder kronor. I det svenska målet har Telias erkännande dock inte haft någon betydelse eftersom att målet har gällt de tre tidigare cheferna och deras personliga ansvar och inte Telia som bolag.

Diktatorsdottern sitter i fängelse

Gulnara Karimova har inte haft samma tur som ex-cheferna. För snart fyra år sedan fälldes hon för härvan med Telia och har sedan dess uppgetts sitt i fängelse eller någon form av husarrest.