leende mamma och liten dotter använder en smartphoneMobilkörkortet hjälper föräldrar att ge barnen en bra introduktion till nätet och skärmanvändande. Foto: George Rudy/Shutterstock.com

Erbjudanden

Många barn börjar med mobiltelefon eller surfplatta redan vid 6 års ålder. Däremot får barnen inte alltid tydlig guidning i hur man behandlar varandra på nätet. Med tjänsten Mobilkörkortet vill Friends och Telia göra familjers vardag på nätet tryggare.

Telia har utfört en SIFO-undersökning som visar att 93 procent av föräldrarna är oroliga för vad barnen kan råka ut för på nätet. En stor andel uppgav att deras barn redan har råkat ut för något, och många av dessa hade önskat att de pratat med barnen om ämnet redan när de började använda internet.

Det är också 20 procent som uppger att de inte har introducerat sina barn till hur livet på nätet kan se ut. Bland föräldrar till barn som är 6–9 år är det över 25 procent som inte har gjort det.

Barnen behöver vuxna att fråga om internet

Men det är väldigt viktigt för barnen att någon vuxen engagerar sig i deras nätanvändande och att barnet kan vända sig dit om de har frågor. Det säger många av de barn som Friends har pratat med, enligt deras sakkunniga Anna-Carin Wettefors.

– Många är redan idag duktig på att prata med sitt barn om livet på nätet, men vi ser också att det finns en osäkerhet i vad man ska prata om.

Roligt test för barnen och stödverktyg för föräldrar

Därför lanserar Friends Mobilkörkortet tillsammans med Telia, som ska stötta de vuxna i att introducera barnen till nätet. Det är också ett lärorikt test för barnen själva att göra, om ämnen som att vara schysst mot andra, säkerhet på internet, spel, virus och troll.

Den som klarar det här testet får ett digitalt mobilkörkort som visar att man är en bra kompis på nätet. Barnet får också en sticker att kunna ha i sin mobiltelefon.

60 procent av föräldrarna i SIFO-undersökningen har uttryckt intresse för Mobilkörkortet – 70 procent bland föräldrar till 6–9-åringar.

Telia vill öppna för samtal

Telia har länge jobbat med säkerhet och trygghet på nätet. Nu vill de göra vardagen tryggare på nätet för hela familjer, säger hållbarhetschefen Anna Augustson.

– Vi hoppas att Mobilkörkortet ska öppna upp för fler samtal mellan föräldrar och barn, stötta introduktionen av barnens skärmtid och inspirera till en trygg start och ett roligt liv på nätet.