telefonkiosk och äldre kvinnor med ipadNya telefonkiosker på äldreboenden i Trelleborg och Mörbylånga ska hjälpa äldre att använda ny teknik för att hålla kontakt med anhöriga. Foto: M.lim/Shutterstock.com och Lynda Disher/Shutterstock.com

Artiklar

Telia har placerat ut en modernare variant av telefonkiosker på två äldreboenden. Tanken är att de äldre lättare ska kunna hålla kontakten med sina anhöriga och kunna ta till sig ny teknik via ett bekant format.

Just nu är många äldre isolerade från sina nära och kära på äldreboenden. Videosamtal är då ett bra sätt att hålla kontakten, men ny teknik kan för många kännas krångligt.

För att lösa detta har Telia inlett ett pilotprojekt tillsammans med kommunerna i Trelleborg och Mörbylånga. De har tagit den nya tekniken och förpackat den i ett format som är mer bekant för många äldre: en telefonkiosk.

Telefonkiosken hjälper äldre att våga testa ny teknik

På två olika äldreboenden har den tidigare telefonkiosken med telefonlur och knappsats bytts ut till en ipad. Menyn på skärmen har blivit förenklad så att det går lätt att testa videosamtal utan några bakgrundskunskaper.

Initiativet gör steget till smartphone eller surfplatta mindre för många äldre, menar Mia Forsäng, Telias ansvariga för Mer Digital.

– Genom att presentera tekniken i något som påminner om en telefonkiosk, i det allmänna rummet, kan de boende testa sig fram vilket vi hoppas ska ge en massa kära återseenden.

Flexibla lösningar underlättar kontakt med anhöriga

På Äppelvägens äldreboende i Mörbylånga är man positiv till lösningen. Enhetschefen Jenny Westerlund har märkt en viss rädsla hos de äldre för att göra fel med det tekniska. Tack vare det bekanta formatet hos telefonkiosken är det enklare för dem att göra rätt.

På Borgvallens vård- och omsorgsboende i Trelleborg har man också infört andra lösningar för att göra det lättare för de äldre att kunna träffa anhöriga. Till exempel har man infört plexiglas-skärmar så att även fysiska besök kan tillåtas, berättar enhetschefen Nadja Nyman.

Hittills kan telefonkioskerna bara använda Facetime, och därför kan samtal bara ringas till Iphone. Men på lång sikt kan tjänsten utvecklas till att även kunna ringa videosamtal till andra operativsystem.