telias logga mot vit fasadTelia har blivit utsedda till branschens mest hållbara varumärke. Foto: Aleksandravicius/Shutterstock.com

Utmärkelser

Telia har under en längre tid arbetat aktivt med frågor som energieffektiv elanvändning, återvinning och koldioxidneutralitet. Nu har de fått ett kvitto på sina insatser: enligt svenska konsumenter är Telia det mest hållbara varumärket på telekommarknaden.

Telia har utsetts till det mest hållbara varumärket på den svenska telekommarknaden. Det är den europeiska studien Sustainable Brand Index som visar på att svenska konsumenter i hög grad förknippar Telia med just hållbarhetsarbete och uppskattar de miljömål som företaget har satt inför framtiden.

– Just hållbarhet berör våra kunder, vårt samhälle och vår planet, därför finns det med i allt vi gör. Att digitalisera verksamheten är en avgörande pusselbit som ger direkta effekter som är positiva för såväl människor som miljön. Vårt arbete med att ställa om fortsätter och vi kommer även jobba för att inspirera fler till att blir mer digitala och därmed hållbara, såväl kunder, partners och branschen i stort, säger Anna Augustson, Telia Sveriges hållbarhetschef, i ett pressmeddelande.

Siktar på att vara helt koldioxidneutrala år 2030

I Telias hållbarhetsarbete ingår målet om att vara helt koldioxidneutrala till år 2030. För att nå dit arbetar de nu från grunden med varje liten enhet i företaget och ser över vilka förändringar som är möjliga och hur lång tid det kommer ta att genomföra dem.

Första operatören med miljömärkt el

Telias el är märkt med Naturskyddsföreningens Miljöval, vilket är ett kvitto på att den är förnybar men även att själva produktionen tar hänsyn till människor, miljö, djur klimat och växter.

Man har arbetat aktivt för att göra elanvändningen mer energieffektiv, och kan nu konstatera att Telia, trots större nätkapaciteter och mer data, har mindre elanvändning i dag än för 20 år sedan.

Återvinningsprogram

Telia har ett så kallat byt in-program, där både företag och privatkunder har möjlighet att lämna in gamla mobiltelefoner och it-utrustning som inte används. Telia tar hand om de inlämnade produkterna och kan efter värdering köpa tillbaka, återvinna eller sälja produkterna på nytt.