Fasad på lindholmen university science park.I höst ska fordonsmeckat Lindholmen i Göteborg få tillgång till Telias 5G-nät. Foto: nrqemi/Shutterstock.com

Lanseringar

I höst lanserar Telia tillsammans med partnern Ericsson sitt nya 5G-nät på Lindholmen i Göteborg. Här samlas många företag och ännu fler anställda i fordons- och teknikbranschen som med hjälp av 5G-tekniken nu kommer kunna testa nya tjänster och lösningar innan de är redo för lansering i större skala, skriver Telia i ett pressmeddelande.

Lindholmen i Göteborg är ett svenskt fordonsmecka där många företag och anställda i fordons- och teknikbranschen samlas, och flera viktiga utvecklingsprojekt inriktade på framtidens mobilitet bedrivs. Några av företagen som finns här är till exempel Volvo, Ericsson, Lindholmen Science Park och innovationshubben MobilityXlab.

Under hösten får området en extra teknik-boost då Telia och partnern Ericsson lanserar sitt nya 5G-nät och moderniserar det befintliga 4G-nätet.

5G-nätet blir innovationsplattform

Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, menar att framtidens hållbara mobilitetstjänster är beroende av en säker och sömlös digital infrastruktur, och att 5G-nätet som rullas ut i höst blir som en slags innovationsplattform för alla de företag som samlas på Lindholmen.

– Här kan de testa nya tekniker och lösningar på ett tryggt och säkert sätt innan de skalas upp och rullas ut brett, säger han i pressmeddelandet.

Lindholmen ska vara 5G-täckt innan året är slut

Redan i oktober räknar Telia med att de första basstationerna ska vara 5G-uppgraderade, och att hela området ska ha 5G-täckning innan året är slut. Telias prognos är att över 90 procent av befolkningen kommer ha tillgång till 5G-nätet vid år 2023, och att 5G-utbyggnaden i stort står helt klar vid 2025.

Ökar kapaciteten i 4G-nätet

Samtidigt som 5G-nätet rullas ut på Lindholmen uppgraderar Telia även det befintliga 4G-nätet. Äldre utrustning byts ut mot ny och mer energisnål teknik, vilket mer än fördubblar kapaciteten.