Glad kvinna med smartphone mot färgglad neonbakgrund.5G-kunder hos Telia får den bästa upplevelsen, enligt en mätning. De har också chans att komma upp i riktigt höga surfhastigheter i Stockholm publika nät. Foto: Roman Samborskyi/Shutterstock

Utmärkelser

Den senaste månaden har Telia uppnått två milstolpar på 5G-fronten. Dels har deras publika nät kommit upp i högsta hastigheten hittills i Sverige, dels har det utsetts till 5G-nätet med bäst kundupplevelse i Stockholm.

2,2 Gbit/sekund är nya hastighetsrekordet

Det var i början av juli som Telia och Ericsson mätte upp en ny rekordhastighet för Telias 5G-nät. En helt vanlig Iphone 12 kom upp i 2,2 Gbit/sekund i operatörens publika 5G-nät, Testet gjordes i centrala Stockholm utanför Berns.

– Tack vare 3,5 GHz-bandet vi förvärvade i 5G-auktionen kan vi och vår partner Ericsson nu testa vad svenskutvecklad 5G-teknik verkligen går för, kommenterar nätchefen Staffan Åkesson rekordet.

Konsumenterna kan nå samma resultat som testerna

Eftersom testet gjordes i kundernas egen miljö och med vanlig teknik är det möjligt för vem som helst med Telias 5G-abonnemang att nå upp i de hastigheterna, fortsätter han.

Hittills har det skett mycket tester av 5G-teknik i olika samhällssektorer, såsom vården, kollektivtrafiken och gruvor. Men när det gäller tjänster för privata konsumenter har branschen bara skrapat på ytan än så länge, säger Staffan Åkesson. Han tror att det finns många fler sätt som uppkopplingen kan göra våra liv enklare och bättre.

Bästa 5G-prestandan i Stockholm enligt Umlaut

I juni månad blev Telia också vinnare i ett oberoende test av Umlaut, det ledande mätföretaget i världen inom telekom. Även här testades Stockholms 5G-nät med vanliga telefoner och i kundernas miljöer, för att resultaten skulle komma nära verkligheten.

Telia kammade hem segern i alla kategorier som är mest betydande för kundupplevelsen, allt ifrån upp- och nedladdningshastigheter till surf och video.

– Detta är anmärkningsvärt, särskilt i dessa utmanande tider med COVID-19-viruset, säger Hakan Ekmen som är vd för telekommunikation på Umlaut.

Därmed har Umlaut utsett Telia till den svenska operatören som har bäst dataprestanda i Stockholm.