kvinna vid skrivbord vinkar till någon på en laptopskärm5G kommer helt att eliminera risken för att bilden fryser i tid och otid under videosamtal, menar Tre. Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com

Mobilnät

De flesta av oss har nog någon gång upplevt fenomenet bufferface: när videon buffrar och ansiktet på skärmen fastnar i en underlig min. Men när 5G släpps blir detta ett minne blott, konstaterar Tre i ett pressmeddelande.

Videosamtal har blivit det nya sättet att umgås under 2020. Ett problem som blivit påtagligt på grund av det är det som Tre kallar för bufferface. Det är när internet strular så att videon fryser fast, vilket kan leda till lustiga och inte så smickrande ansiktsuttryck.

Det här problemet kommer att försvinna när 5G-nätet rullar ut över landet. Det menar Tre som startar en kampanj som ska säga adjö till bufferface-fenomenet en gång för alla.

Tre: 5G innebär slutet för bufferface

Tre har släppt tre olika reklamfilmer som visar hur bufferface kan ställa till det i viktiga samtal. Har du exempelvis en anställningsintervju, en audition eller vill lämna en kärleksförklaring via video är det sista du vill att bilden ska buffra.

Tre har också gjort ett avskedsbrev till bufferface. Där säger de att fenomenet både lockat till skratt och fått oss att skämmas, men att framtida generationer aldrig kommer att uppleva bufferface.

– När vi successivt lanserar 5G går bufferface i graven. Därför väljer vi nu att säga adjö till ett fenomen vi levt med alldeles för länge, säger Jim Carlberg som är marknadschef för Tre Sverige. 

Bättre hastigheter och kvalitet än något annat nät

Nätauktionen av 5G-frekvenser har skjutits upp, vilket kan göra att 5G-utrullningen fördröjs ytterligare. Men det kommer inte dröja länge förrän hela landet kan få tillgång till snabbare mobilsurf än någonsin förut, menar Tre.

Utöver att det löser problemet med bufferface behöver du inte heller stå ut med lagg när du spelar spel. Räkna också med att kunna göra krävande saker på bussen, på landet eller var du än befinner dig – allt från att streama serier i HD-kvalitet och ladda ner stora filmer på nolltid.

Varje generation mobilnät har inneburit förbättringar från det förra. Tre kallar 2G för en grusväg, och 4G som en motorväg. Det säger något om hur smidigt man förväntar sig att 5G kommer att vara.