vy över kungsholmen i stockholmNu har Tre aktiverat 5G i flera delar av Stockholm

Mobilnät

Tre har just lanserat 5G i Västerås, Uppsala, Malmö, Lund och Helsingborg. Nu fortsätter operatören den spännande 5G-resan och aktiverar sina master även i Kista, Bromma, Bagarmossen, Solna och på Kungsholmen i Stockholm.

Som den första operatören i Sverige lanserade Tre i december förra året ett 5G-testnät, där en utvald grupp kunder i de södra delarna av Stockholm fick prova på femte generationens nätverk. Testperioden gav Tre många viktiga insikter, och under de senaste sex månaderna har man jobbat hårt för att uppgradera sina 4G-master till 5G-master i flera delar av landet.

Tre har just lanserat 5G i Uppsala, Västerås, Malmö, Lund och Helsingborg, men nu är det även dags för kunder i Kista, Bromma, Bagarmossen, delar av Solna och på Kungsholmen i Stockholm att få ta del av 5G-nätets styrka och effektivitet.

200 5G-master i Stockholm

Tre har totalt 460 5G-master i landet, varav 200 finns i Stockholmsområdet. I dag är 5G-nätet aktiverat i Tres eget frekvensspektrum eftersom de ”riktiga” 5G-frekvenserna blir tillgängliga vid årsskiftet. Även om man redan nu kan notera lägre svarstider och stabilare uppkoppling är det, enligt Tres vd Haval van Drumpt, först efter årsskiftet man kommer kunna nå upp till riktigt höga näthastigheter.

–  Men eftersom det inte finns så många tjänster idag som kräver 5G klarar man sig i de flesta fall lika bra med 4G och det uppgraderade 5G-nätet, det märks ingen större skillnad, säger han i ett pressmeddelande.

Allt fler kunder kommer kunna använda 5G-nätet

Tres privatkunder som har ett 3Surfa-abonnemang och en mobiltelefon med 5G-stöd från Tre kan koppla upp sig mot 5G-nätet helt kostnadsfritt. För tillfället fungerar nätet med mobiler som till exempel Huawei P40 och P40 Pro, Sony Xperia 1 II 5G och Xiaomi Mi 10, men enligt Tre är detta bara början. Mobilerna och mobilnätet kommer fortsätta att utvecklas under hösten och allt fler kunder kommer således kunna använda det nya 5G-nätet.