Kvinna sitter på marken och surfar på mobiltelefonenMobilsurfandet i Tres nät ökade med över 30 procent under sommaren. Foto: Dean Drobot/Shutterstock.com

Undersökningar

I sommar har mobilsurfandet ökat med drygt 30 procent jämfört med sommaren 2018. Det visar statistik som Tre har tagit fram. Att mobilsurfandet ökar beror framför allt på en kraftig ökning av streamingtjänster. Den streamingtjänst som är populärast är Youtube, men Netflix närmar sig allt mer.

Årets sommar kunde inte riktigt leva upp till förra årets rekordvärme. Så i stället för att sitta i solstolen har många svenskar valt att sitta framför mobilskärmen. Mobiloperatören Tre har samlat in statistik på årets mobilsurfande i deras mobilnät. Det visar sig att svenskarna surfade cirka 30 procent mer i sommar än under en vanlig vårvecka. I jämförelse med förra sommaren är ökningen 33 procent.

Den stora anledningen till att mobilsurfandet ökade så kraftigt har att göra med en ökning av streamingtjänster med 100 procent.

Streaming står för hälften av all skärmtid

Den största delen av vår skärmtid ägnar vi åt streaming. Totalt står streamingen för hela 54 procent av all trafik i Tres mobilnät. Den mest populära streamingtjänsten är Youtube, även om trafiken har minskat med 7,5 procent jämfört med sommaren förra året.

Netflix är den näst populäraste streamingtjänsten, men till skillnad från Youtube ökar den. Totalt ökade Netflix med 93 procent, och mycket tyder på att tjänsten passerar Youtube under hösten.

Den streamingtjänst som står för störst ökning är dock HBO med 179 procent.

Instagram är den populäraste appen

Den app som är populärast är Instagram. Under sommaren ökade trafiken med hela 54 procent. Näst populärast i sommar var ungdomsappen TikTok. Appen låter användarna spela in korta videos tillsammans med musik. Appen har under sommaren blivit så populär att den har passerat Snapchat på listan. Snapchat innehar nu tredjeplatsen, och trafiken har minskat med 15 procent det senaste året.

Tre har i sin statistik kunnat se att allt fler ringer vänner och familj via appar. Den mest populära appen är Whatsapp, som har ökat med 161 procent. Även Facebooks motsvarighet går bra och ökar med 86 procent.