Johan Johansson

Artiklar

Tre uppmuntrar svenskar att återvinna sina mobiltelefoner. Befolkningen är enligt en undersökning gjord på uppdrag av operatören ovetande om telefonernas värde.

I en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Tre är det få svenskar som vet vad en gammal telefon kan vara värd. Det visade sig även att en majoritet inte lämnar in en telefon när de köper en ny.

Varannan svensk har enligt Tre minst tre mobiler som skräpar hemma.

Svenskar vet inte vad mobiler är värda

54 procent svarar i enkäten att de inte vet vad den nuvarande telefonen är värd. Sex procent av de tillfrågade var säkra på vad de kunde få för mobilen.

Det är dessutom bara en fjärdedel som lämnar in sin mobil alls. Det blir väldigt många oanvända mobiltelefoner som ligger och dammar i byrålådor.

Bättre för miljön – bättre för kunden

Återvinning ligger väl i tiden, och om fler visste att möjligheten fanns, skulle fler göra det. Det tror i alla fall Johan Johansson, vd på Tre.

– Vi kan bli bättre på att återvinna. Man gör både miljön och den egna plånboken en tjänst genom att lämna in sin gamla telefon, påpekar han.

En gammal mobils värde kan bli ett avdrag på en ny. Det är därför en vinst för alla parter.

Man kan få betalt för sin gamla mobil

En gammal mobil kan vara värd mer än man tror. Det exakta värdet varierar baserat på var den lämnas in, skicket den är i och vilken modell det rör sig om.

De flesta mobiler går dock att få några hundralappar för, och nyare modeller i fint skick kan vara värda flera tusen. Tre har en sida specifikt för att värdera begagnade mobiler.

I somliga fall kan inlämnandet täcka halva kostnaden för den nya mobilen. Är det en summa du inte behöver kan du välja att donera den till välgörenhet; Tre har exempelvis samarbete med Barncancerfonden.