Människor i tunnelbanevagn med karta över hållplatser i förgrunden.Under de senaste veckorna har trycket i kollektivtrafiken ökat kraftigt, enligt Tres Jobbindikator. Beslutet om lättade restriktioner har gett en extra skjuts åt de stigande siffrorna. Foto: Sergey Izotov/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt Tres Jobbindikator har trycket i kollektivtrafiken ökat markant under de senaste veckorna, både i Stockholms tunnelbana och vid landets största centralstationer. Siffrorna steg snabbt när det stod klart att restriktionerna kommer lätta den 29 september, och nu är rörligheten uppe på de högsta nivåerna sedan vecka 11 2020. 

Genom att samla in anonymiserad mobildata kan Tre ge regelbundna uppdateringar om hur svenskarna rör sig i samhället. Nöjesindikatorn mäter aktiviteten på kvällen vid landets populäraste nöjeskvarter, medan Jobbindikatorn mäter rörligheten på morgonen vid viktiga knytpunkter i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Jobbindikatorns senaste mätning visar på en kraftig ökning av antalet människor ute i kollektivtrafiken. Siffrorna har egentligen tickat på uppåt under de senaste veckorna, men enligt Tre var det regeringens beslut att lätta på restriktionerna som gav uppgången en extra skjuts.

Höga nivåer men inte lika höga som innan pandemin

Mårten Lundberg, Tres kommunikationsdirektör, konstaterar att trycket i kollektivtrafiken har ökat stadigt sedan sommaren och att man nu ser ett ”all time high”. Men han tillägger att vi fortfarande håller oss på lägre nivåer än innan pandemin.

Störst antal i kollektivtrafiken sedan vecka 11 2020

I Stockholms tunnelbana, på T-centralen, Hötorget, Östermalmstorg och Fridhemsplan, såg Tre under vecka 37 den största rörligheten sedan vecka 11 förra året. Jämfört med en ”normalvecka” var antalet personer i rörelse uppe på 56 procent. Även vid Göteborgs centralstation uppmättes den största rörligheten sedan vecka 11 2020, medan Malmö centralstation hade den största rörligheten sedan vecka 40 2020.

– Att det skulle vara en så kraftig uppgång redan innan restriktionerna lättats är överraskande, säger Mårten Lundberg i ett pressmeddelande.

Högt tryck även förra hösten

Enligt Tre var trycket i kollektivtrafiken högt även förra hösten, och vi var i princip uppe på samma nivåer som vecka 37. Men siffrorna tyder på en snabb nedgång efter att regeringen införde de ännu skarpare restriktionerna för att hålla smittspridningen nere.