Huaweis loggaHuawei är ledande inom 5G-utbyggnad. Nu överväger Tyskland att utesluta Huaweis 5G-utrustning. Foto: JHVEPhoto/Shutterstock.com

Artiklar

USA och Australien är bara två länder som har uteslutit Huawei. Nu kan Tyskland följa i deras fotspår. Man vill åtminstone införa ett trovärdighetstest för att garantera säkerheten i landet. Anledningen till oron är misstankarna om att Huawei ska låta den kinesiska regeringen använda deras utrustning för att spionera på andra länder. 

Huawei är en ledande aktör inom 5G-utbyggnad. Men den kinesiska teknikjätten omgärdas av rykten att tekniken ska användas av den kinesiska regeringen för att spionera på andra länder. Detta har lett till att många länder uteslutit Huaweis utrustning i landet.

Både USA och Australien har stoppat Huaweis utrustning. USA arbetar även hårt för att få sina allierade att också välja bort teknikjätten. Nu verkar det även som att de har lyckats. Tyskland är tveksamma till att låta Huawei vara verksamma i landet.

Kommer att kräva trovärdighetstest vid 5G-utbyggnad

Tysklands utrikesminister Heiko Mass säger att aktörer som vill bygga 5G-nät i Tyskland kommer att behöva genomföra ett trovärdighetstest för att man ska kunna garantera säkerheten. Dessutom måste aktören klara av de tekniska kraven som finns.

Den tuffare inställningen från Mass är i tydlig riktning mot Huawei.

Alla tyska mobiloperatörer är kunder till Huawei

Några som inte är helt nöjda med den tuffa inställningen mot Huawei är landets mobiloperatörer. I dag är alla tyska operatörer kunder till Huawei. Om ett förbud skulle införas mot det kinesiska företaget menar operatörerna att det skulle leda till flera års förseningar för 5G-utbyggnaden. Dessutom skulle det leda till flera miljarder euro i kostnader.

Huawei nekar till anklagelserna

Under en längre tid har flera länder anklagat Huawei för att ha samröre med den kinesiska regeringen. Huawei själva har dock hela tiden nekat till alla anklagelser och säger att man inte alls har någon kontakt med regeringen i landet.