Vita husetVita husets teknikchef uppmanar EU:s medlemsländer att bojkotta Huawei. Foto: Askolds Berovskis/Shutterstock.com

Artiklar

USA har länge varit på EU:s medlemsländer om att bojkotta Huawei. På konferensen Web Summit passade Vita husets teknikchef återigen på att berätta om konsekvenserna av ett samarbete med Huawei. Teknikchefen menar att alla kinesiska företag enligt lag måste samarbeta med landets underrättelsetjänst. Det skriver Computer Sweden.

Som bekant har flera länder svartlistat Huawei och blockerat företaget från att bygga 5G-nät i sina länder, däribland USA. I USA har man dock inte nöjt sig med att blockera Huawei, men arbetar även för att få fler länder att göra det.

Flera gånger om har USA försökt få EU:s medlemsländer att bojkotta Huawei. Hittills har man inte lyckats särskilt bra. I helgen, under konferensen Web Summit i Portugal, försökte Vita husets teknikchef, Michael Kratsios, återigen få EU-länderna att förstå konsekvenserna av ett Huawei-samarbete.

Den amerikanska regeringen vill inte att ledarna för EU ska teckna ett samarbetsavtal med Huawei gällande 5G-utbyggnad.

Alla kinesiska företag måste samarbeta med regeringen

Anledningen till att flera länder valt att bojkotta Huawei har att göra med misstankar om att den kinesiska regeringen ska använda företagets 5G-utrustning för att spionera på andra länder. Under konferensen i Portugal lyfta Michael Kratsios fram detta. Han sa att alla kinesiska företag enligt lag måste samarbete med säkerhets- och underrättelsetjänster.

Huawei har hela tiden nekat till detta. Brittiska myndigheter har även undersökt Huaweis mobiltelefoner och hittills finns ingenting som tyder på att bolagets utrustning kan användas åt spionage.

Huawei vill teckna avtal med Sverige

Häromdagen kom uppgifter om att Huawei vill teckna ett särskilt avtal med Sverige. Avtalet ska fungera som en extra trygghet och garantera att bolagets utrustning inte har några säkerhetsbrister. Det ska trygga Sveriges misstankar om att Huaweis 5G-utrustning ska kunna användas för spionage.