mobiltelefonen xiaomi Mi 9 från 2019Framtidens Xiaomi-telefoner saknar kanske den synliga selfiekameran på den heltäckande skärmen. Foto: Jan Maly/Shutterstock.com

Artiklar

Nästa år börjar Xiaomi producera mobiltelefoner som har selfiekameran dold under skärmen, utan att varken kamerans prestanda eller skärmens ljusstyrka och färger påverkas. Även fler mobiltillverkare verkar titta närmare på en lösning där selfiekameran inte syns på telefonens stora skärmyta, skriver Ny teknik.

Skärmytan täcker allt större del av framsidan på dagens telefoner. Detta har resulterat i att tillverkarna får experimentera lite med var de placerar selfiekameran, som kameran på mobilens framsida brukar kallas.

Sensorpanel, droppformade utskärningar i skärmen och popupkameror är några lösningar som man testat. Men nu kan en ny trend vara på gång, nämligen att dölja selfiekameran helt och hållet under skärmen.

Ljus släpps in till kameran genom pixlarna i skärmen

Xiaomi har nyligen meddelat att de jobbar på en helt ny lösning för selfiekameran. Genom att gömma kameran under skärmen blir själva kameralinsen helt osynlig.

Tanken är att skärmen släpper igenom ljus mellan pixlarna, beskriver Mobil.se. På så sätt ska kameran ha lika bra prestanda som de selfiekameror vi är vana vid, samtidigt som inte heller skärmens färger och ljusstyrka ska påverkas där kameran ligger under den.

ZTE har utvecklat en liknande lösning

Xiaomi är dock inte den enda mobiltillverkaren som är inne på den här banan. Exempelvis är den kinesiska tillverkaren ZTE på gång att lansera en mobil där kameran finns under skärmen. Den telefonen kommer att släppas redan nu i början av september, enligt Ny teknik.

Mobilen i fråga heter ZTE Axon 20 5G. Om och när den kommer till Sverige är ännu oklart. Även gällande mobilens prestanda vet vi inte särskilt mycket än, skriver Mobil.se.

Xiaomis kameralösning börjar tillverkas nästa år

Xiaomis variant är ännu ett tag bort, då bolaget meddelat att de börjar massproducera modeller med den dolda selfiekameran under nästa år.

Vilka av Xiaomis mobiler som kommer att ha den här lösningen är dock inte klart, enligt Mobil.se.