Vad är en åtelkamera?

En åtelkamera kan användas för flera olika ändamål. Den kan användas för att förbereda inför för jakt eller som övervakningskamera för ditt hem och dina ägor. Men framför allt används en åtelkamera för att fotografera och filma djurlivet både under dagen och natten. Kameran kan övervaka aktivitet som sker i synfältet och inom räckvidden av sin så kallade PIR-sensor (passive infrared sensor).

Du synkroniserar åtelkameran med din smartphone, och får sedan välja mellan att manövrera kameran genom en app eller via sms. Du kan till exempel ändra kamerans inställningar och få uppdateringar om täckningen och batteriets status.

Tänk på! Dubbelkolla så att din åtelkamera klarar av att skicka mejl via GPRS.

Har din åtelkamera en mms-funktion kan den skicka bilder direkt till din mobiltelefon, men även lagra bilderna på minneskortet. I vissa kameror finns nu även stöd för funktionen SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) som gör det möjligt att skicka bilderna eller film till din e-post via GPRS (General Packet Radio Services). Då skickas materialet via det mobila datanätet, vilket kan bli ett billigare alternativ än mms eftersom man endast betalar för de megabytes man har förbrukat och alltså inte per mms.

Hur hittar jag det bästa kontantkortet till åtelkamera?

För att hitta det bästa kontantkortet till din åtelkamera kan du jämföra de olika kontantkorten i jämförelsetabellen på den här sidan. De flesta operatörer kan i dag erbjuda kontantkort som passar till åtelkameror, och för att hitta ett erbjudande som bäst passar dina behov och önskemål finns det några faktorer du kan ha i åtanke.

Bra att tänka på när du jämför kontantkort till åtelkamera

  • Operatörens täckning där du bor. Jämför operatörens täckning i området där du bor och där du ska placera din åtelkamera. Du hittar ofta täckningskartorna på operatörernas respektive hemsidor.
  • Surfmängder eller fria mms. Om du har valt att dina bilder ska skickas via GPRS till din e-post, alltså via mobilnätet, ska du tänka på att kontantkortet ska ha tillräckligt med surf. Det gäller även om du planerar att åtelkameran ska skicka filmer. Om kameran ska skicka bilderna som mms kan du kolla om operatören erbjuder kontantkort med obegränsat antal mms för en viss summa per månad. Det blir i regel betydligt billigare än att betala per mms.
  • Kontantkortets 4G-kapacitet. För högsta möjliga överföringshastighet är det bäst att ha ett kontantkort med 4G. 4G har ofta även bättre täckning när det gäller surfdata. Kom ihåg att försäkra dig om att även din åtelkamera har stöd för 4G innan du beställer ett kontantkort.

Passar alla kontantkort till alla modeller av åtelkameror?

Vilket kontantkort som passar till din åtelkamera kan bero på vilket märke det är på modellen. Vissa tillverkare förprogrammerar sina åtelkameror så att de ska kunna fungera med kontantkort från flera olika operatörer gällande mms såväl som på GPRS. Andra tillverkare förprogrammerar sina åtelkameror för en och samma operatör.

Tänk på! Hör med din tillverkare vad som gäller just för den åtelkamera du har köpt eller tänker köpa. Om åtelkameran är förprogrammerad för en operatör som inte tillgodoser dina önskemål är det ofta enkelt att programmera om till en annan operatör.

Hur laddar jag ett kontantkort till åtelkamera?

Ett kontantkort till en åtelkamera laddar du enklast genom att besöka operatörens hemsida. Du kan i de flesta fall även ladda kontantkortet via operatörens app på din mobiltelefon.

Hur mycket surf krävs på ett kontantkort till åtelkamera?

Hur mycket surfdata du ska ha på kontantkortet till din åtelkamera beror på till vad och hur ofta du planerar att använda kameran. Men det har även att göra med kvalitet, storlek och upplösning på de bilder och filmer som ska skickas från kameran till din mobil eller e-post.

Exempel! En bild med hög kvalitet och bra färgåtergivning som kan zoomas in kräver cirka 350 KB, medan en film kräver cirka 2 MB. För många användare av åtelkameror kan det röra sig om en förbrukning av cirka 500 bilder och uppåt per månad.

Vad innebär 2G/GSM-funktion när det gäller åtelkameror?

Med stöd av 2G/GSM-funktionen kan du kommunicera med din åtelkamera via en app på mobiltelefonen. Du kan till exempel ändra kamerans inställningar samt välja hur ofta kameran ska skicka bilder och vilken upplösning bilderna ska ha.

Tänk på! För att kunna använda dig av 2G/GSM måste både din kamera och ditt sim-kort ha stöd för 2G/GSM-nätet.

Vanliga frågor om kontantkort till åtelkameror

Hur fungerar en åtelkamera?

En åtelkamera fungerar så att när något passerar den skickar den antingen ett meddelande till ägaren, eller tar en bild av det den ser. En åtelkamera är en sorts övervakningskamera som används vid jakt och i inbrottsförebyggande syften.

Vilket är det bästa kontantkortet till en åtelkamera?

Det bästa kontantkortet för en åtelkamera har riktigt bra täckning. Det ska även ha tillräckligt med surf och sms för att kunna kommunicera obehindrat med din telefon.

Spelar det någon roll vilken operatör jag köper kontantkortet hos?

Om en åtelkamera är operatörsbunden beror på fabrikatet. De flesta åtelkameror är inte bundna vid en operatör, men i vissa fall kan de vara det. Kontrollera alltid detta innan du beställer ett kontantkort.

Hur laddar jag kontantkortet i åtelkameran?

Du laddar väldigt enkelt ditt kontantkort via operatören hemsida eller app.

Behöver jag surf till min åtelkamera?

Ja, om din åtelkamera skickar större bildfiler och filmer kan du behöva surf till ditt kontantkort. Används kameran exempelvis vid jakt kan det bli en hel del filmer och bilder som skickas, och då kan det vara klokt att på förhand ha laddat en tillräcklig surfmängd.