Artiklar

Det nya mobila nätverket 5G har skapat ett stort intresse i teknikvärlden. Utvecklandet av det nya nätverket är i full gång och redan senare i år kommer det för första gången att tas i bruk. Samtidigt väcks många frågor. Vad är 5G egentligen?

De 5 viktigaste sakerna du bör känna till om 5G

Det är mycket snack om 5G just nu. Men vad är det? Och vad innebär det? Känn dig lugn. Vi har listat fem saker om 5G som du behöver veta för att kunna hänga med i snacket.

Vad är 5G?

5G är femte generationens mobila nätverk. Arbetet drivs av många olika företag runt om i världen. I Europa har flera företag gått ihop och arbetar tillsammans med ett 5G-projekt. Projektet drivs av svenska Ericsson.

Vad innebär 5G för användaren?

Nätverket kommer vara betydligt mer utvecklat än dagens 4G. Det är inte helt klart hur mycket snabbare än dagens nätverk det kommer vara, men det pratas om ett nätverk som är tio gånger så snabbt. Förutom den direkta hastigheten kommer det vara möjligt att hantera större mängder data utan fördröjningar.

Kommer 5G kunna användas på dagens smartphones?

Troligtvis inte. När 4G lanserades var det många telefoner som endast var kompatibla med 3G. Däremot kom det ut telefoner som kunde hantera både 3G och 4G, så det mest troliga är att det blir något liknande den här gången.

Vad betyder utvecklingen för annan teknik?

5G är helt avgörande för mycket av den nya tekniken som kommer ut. Utan 5G skulle arbetet med artificiell intelligens inte kunna fortsätta utvecklas. Den snabbhet och pålitlighet som 5G för med sig är nödvändig för det framtida arbetet. Även när det kommer till VR spelar 5G en stor roll. Ett pålitligare och snabbare nätverk kommer göra upplevelsen bättre då inga fördröjningar kommer att upplevas.

När lanseras 5G?

De första nätverken tas i bruk redan senare i år. men det blir nog först om ett par år som tillgängligheten till den breda massan kommer att öka.