Mobilnät

Det nya nätverket efter 4G är 5G och det utlovas en betydligt högre hastighet. I jämförelse med tidigare nätverk kan hastigheten bli tio gånger så snabb. Detta öppnar upp för nya möjligheter, exempelvis kan vi se en allt större användning av trådlösa nätverk även i hemmet.

För dig som har ett kontantkort eller annan mobilsurf ger det en betydligt bekvämare och snabbare upplevelse när du surfar eller laddar ner. Det största problemet verkar idag istället vara priset på den nya tekniken. Det största orosmolnet är hur staten väljer att auktioner rättigheterna. 

Staten bestämmer antalet operatörer

Eftersom att 5G nätverket bygger på en mottagning som staten tidigare haft egenrätt till är det staten som auktionerar ut rättigheterna. Detta har lett till flera protester från operatörer som exempelvis anser att tidigare statliga Telia gynnas orättvist mycket. Om det visar sig att få operatörer har möjlighet att använda den nya tekniken kan det på sikt drabba konsumenterna. Färre operatörer kommer troligtvis leda till ett betydligt högre pris eftersom konkurrensen är i stort sett obetydlig. 

Tänk på! Kontantkort med 5G kan bli dyrt för dig som konsument. Om du inte har behov av snabbare surf kan du välja att behålla ett kontantkort med 4G.

Hur rättigheterna i slutändan kommer att fördelas går självklart inte att avgöra. Om många operatörer får möjlighet att använda den nya tekniken så kommer 5G troligtvis inte bli avsevärt dyrare än vad 4G är idag. 

Lösningar under utvecklingstiden 

Än så länge är det troligtvis lång tid innan 5G används i full utsträckning kommersiellt. Därför kan det vara klokt för dig som redan idag vill ha snabbare surf att köpa exempelvis ett kontantkort med 4G. I nuläget är 4G den snabbaste anslutningen mobilt och med ett kontantkort får du möjligheten att surfa och ringa upp till din förutbestämda gräns, utan risk för en oväntat stor telefonräkning. Att ha ett kontantkort gör även att du inte har någon bindningstid, vilket gör att du kan vara mer flexibel om ny teknik utvecklas.