två telefoner med apples logga på baksidanMålet för Apple är i nuläget att lansera produkter med sitt eget 5G-modem år 2021. Foto: hurricanehank/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Apple köper upp Intels verksamhet för att tillverka 5G-chipp, med målet att utveckla sina egna chipp. Under nästa år kommer Apple att använda Qualcomms chipp i sina telefoner, för att sedan successivt övergå till sina egna under 2021, skriver Mobil.se.

Förra veckan kom beskedet att Apple kommer att köpa Intels verksamhet med att tillverka modemchipp. Apples syfte med affären är att inom ett par år ha utvecklat sina egna 5G-modem.

Intels utveckling av 5G-chipp flyttas till Apple

Till skillnad från konkurrenterna Samsung och Huawei har Apple hittills inte tillverkat sina egna chipp. I stället har Apple i högre grad varit beroende av sina leverantörer. Däribland var Intel en av de viktigaste leverantörerna till Apple.

Men tidigare i år såg Intel att de inte kunde hänga med sina konkurrenter och därför meddelades att Intel slutar att utveckla 5G-chipp till telefoner. I samma veva slöt Apple en överenskommelse med tillverkaren Qualcomm om att använda deras 5G-chipp i sina telefoner.

Men nu har Apple alltså köpt upp Intels verksamhet för utveckling av modemchipp. Detta innebär att 2 200 anställda från Intel nu kommer att gå över till Apple och omgående börja arbeta med utvecklingen.

Apples egna 5G-chipp planeras att släppas 2021

I nuläget har Apple avtal med tillverkaren och leverantören Qualcomm om att använda deras 5G-chipp i nästa års modeller av Iphone. Planen är sedan att de egna chippen ska vara klara att användas till produkter som lanseras år 2021.

Deadlinen för de egna chippen var tidigare år 2020, men i nuläget planeras de alltså att komma ut på marknaden först år 2021. I vilket fall kommer det troligtvis att ske en stegvis övergång från Qualcomms 5G-chipp till de egna chippen, enligt en medarbetare med insyn i Apples arbete.