Erbjudanden

När vi idag köper mobiltelefoner kan vi spendera uppemot 10 000 kronor. Men det är inte nödvändigt att betala så mycket för att få en bra telefon. I dagsläget finns det telefoner på marknaden för under 4000 kronor som håller riktigt hög kvalitet.

Betalar för mer än vi har nytta av

Det vanligaste bland kontantkortsinnehavare är att man inte använder telefonen jättemycket, alternativt att man använder den i perioder. Att då lägga närmare 10 000 kronor på en mobiltelefon är ofta inte aktuellt. Istället är det bättre att köpa en telefon efter det behov man har och inte efter senaste modellen. Genom att göra det kan man spara många tusenlappar på funktioner man aldrig kommer ha nytta av samtidigt som man får en både snygg och bra smartphone.

Bästa smartphones för under 4000 kronor

Sajten M3 har gjort ett stort test med nio smartphones, alla under 4 000 kronor.

Två telefoner var det som fick dela på första platsen med 9/10 i betyg. Samsung Galaxy A5 och Xiaomi MI A1.

Samsung Galaxy A5

En telefon som har det mesta man kan begära. 2018 års modell har inte släppts än men även förra årets står sig bra. Operativsystemet är Android 7, vilket är en uppdatering från när telefonen först lanserades. Galaxy A5 är vattentät, har 16 megapixelkamera både fram och bak och en processor som kan matcha andra nyare telefoner precis under flaggskeppen. Telefonen är även energisnål och har en bra upplösning på den 5,2 tum stora skärmen.

Xiaomi MI A1

Den kinesiska mobiltillverkaren har länge varit osynlig i Sverige. När M3 testade telefonen var det med Android 7.1.2, men Android 8 ska vara på väg. Telefonen har funktioner som fingeravtrycksläsare och ir-sändare som blir fjärrkontroll med en separat app. Den främre kameran är har bara fem megapixlar men den bakre imponerar desto mer med två tolvmegapixelsensorer, den ena med fotolins, den andra mer vidvinklig. Det bidrar med 2x optisk zoom samt att det blir bättre detaljåtergivning vid hög inzoomning.

Foto: yauhenka / Shutterstock.com