Foto: Michael715 / Shutterstock.com

Undersökningar

Surfandet i Sverige ökar och i snitt surfar vi svenskar nästan en halv arbetsdag om dagen. Detta visar undersökningen Surfkollen som Comviq genomfört om svenskarnas surfande.

Comviq har genomfört undersökningen i syfte att få en tydligare bil hur svenskarna använder sin smartphone i vardagen.

Surfar en halv arbetsdag om dagen

Hur mycket svenskarna surfar varierar givetvis inom åldersgrupperna men i snitt surfar vi svenskar i 3 timmar och 40 minuter om dagen. Nästan en halv arbetsdag. Det vi gör på internet är väldigt olika, men bland annat surfar vi på sociala medier, läser nyheter och streamar musik. 

Totalt surfar cirka 76 procent av befolkningen på internet dagligen. Det beteendet är inte något svenskarna tror kommer försvinna, snarare tvärtom. En klar majoritet av de drygt 1 000 personer som deltog i Comviqs undersökning tror surfandet kommer fortsätta öka.

Ökade surftiden är inget som oroar

Att fler och fler surfar och att vi gör det stora delar av vår vakna tid är inget som oroar. 65 procent har inte ens reflekterat över tiden de lägger ned. Många vet överhuvudtaget inte hur mycket data som går åt varje månad.

– Att vara konstant uppkopplad via sin smartphone sitter i ryggraden hos svenskarna idag. Frågan om hur mycket tid man lägger på surf verkar inte störa oss utan de flesta tycks värdesätta enkelheten med uppkoppling i mobilen. Surfkollen hjälper oss förstå var, när och hur Comviq kan fylla en funktion med innovativa lösningar som förenklar användandet, säger Oscar Karlsson, affärsområdeschef för Comviq.

Många föredrar att surfa på toaletten

Vilken favoritplats svenskarna har att surfa på varierar mellan åldersgrupperna. Men toaletten är det många som föredrar. 20 procent uppger att det är favoritplatsen att surfa på. Ser man till de olika generationerna föredrar 90-talisterna att surfa i sängen medan 80-talisterna väljer soffan som favoritplats. Annars är det många som passar på att fördriva tiden med lite surfande till och från jobbet.

Men att mobilsurfande skulle leda till att svenskarna blir mindre sociala håller en stor del inte med om. Istället är det många som anser att ett umgänge blir roligare om man surfar ihop. I undersökningen var det fler än hälften som brukade surfa tillsammans med vänner.