Undersökningar

Under 2017 infördes nya regler gällande roamingavgifter som gjorde det gratis att använda roaming inom EU. Detta innebär att de som har ett mobilabonnemang eller ett kontantkort med surf kan använda internettjänster som hemma utan att behöva oroa sig för extra avgifter. Trots detta kan roamingen fortfarande kosta inom EU om din mobil kopplas till en mast som ligger i ett land som inte är med i avtalet. 

Mobilen väljer den operatör med starkast mottagning

Oavsett om du har abonnemang eller kontantkort kommer din mobil välja den operatör och mast som har starkast mottagning. Har du roaming påslaget kan du fortfarande råka ut för roamingkostnader inom EU eftersom de länder som inte är med i avtalet tar ut roamingavgifter precis som innan. Den som befinner sig nära ett sådant land kan råka ut för roamingavgifter om mobilen ansluter sig till en av landets master. Några länder där roamingavgifter förekommer är: 

  • Schweiz
  • Monaco
  • Andorra
  • San Marino
  • Norra delarna av Cypern

Befinner du dig nära någon av dessa länder riskerar du att din mobiltelefon ansluter till en av dessa länders master, vilket kan ge höga roamingavgifter. Med ett kontantkort behöver du inte vara allt för orolig eftersom det inte kan dras mer pengar än vad som finns tillgängligt på kontantkortet. Med abonnemang kan du dock få en betydligt högre faktura än du räknat med. 

Förebygg risken själv genom att välja rätt operatör

Du kan själv undvika att drabbas av detta genom att manuellt välja operatör på din mobiltelefon. Detta innebär att du väljer en tysk operatör om du är i Tyskland eller en fransk operatör om du är i Frankrike. På detta sätt riskerar du inte att mobilen söker sig till en annan operatör, i ett annat land. 

Tänk på! Det ska alltid skickas ett meddelande till din telefon då den ansluter till en ny operatör och vilka taxor som gäller för detta land. Om du inte väljer operatör själv bör du vara uppmärksam för dessa SMS. 

Så länge du inte befinner dig i närheten av någon av dessa länder kan du dock vara lugn eftersom att samtliga övriga länder inom EU har gemensamt tagit bort roamingavgiften. Om du ska semestra i närheten av något av dessa länder kan det dock vara bra att innan resan beställa ett kontantkort så du inte kan surfa för mer än du faktiskt betalat för. Dessutom kan du manuellt bestämma vilken operatör du vill surfa genom.