Jämför priser på kontantkort med den surf du vill ha

Oavsett vad du gör med mobilen eller ditt bredband, är surfen det viktigaste när du väljer kontantkort. Det gäller att hitta en prisplan som ger dig den surf du behöver till så lågt pris som möjligt.

Tabellen högst upp på sidan är ett utmärkt verktyg för att hitta det rätta kontantkortet. Ställ in den surfmängd du tror att du behöver, så ser du precis vilka kontantkort som kan passa. Då kan du fundera på det övriga innehållet och filtrera ner alternativen ytterligare.

Därefter är det bara att välja det kontantkort som också passar bäst för plånboken.

Du kan ladda med fri surf för begränsad tid

Tyvärr finns det ganska få kontantkort med fri surf i dag. Den som vill surfa obegränsat med mobilen eller surfplattan får i stället nöja sig med att skaffa de högsta surfmängderna.

Men det finns faktiskt några operatörer som erbjuder fri surf i 1–3 dagar. Vill du gå lös på surfen under begränsad tid passar dessa kontantkort perfekt för dig.

Finns det kontantkort med bara surf?

Ja, det finns två typer av kontantkort med bara surf. För det första finns kontantkort med extra surf. Om din ordinarie surf inte räcker en viss månad kan du köpa ett sådant kontantkort för att fylla på din surfmängd.

För det andra finns kontantkort för mobilt bredband. De innehåller bara surf eftersom de huvudsakligen används för att surfa trådlöst, och inte för att ringa och sms:a. Mobilt bredband kan till exempel användas med surfplattor och datorer.

Hur mycket surf behövs på ett kontantkort?

Du behöver den surf som krävs för det du vill använda kontantkortet till. Den bästa uppfattningen får du av att kolla hur mycket data du har använt tidigare.

I inställningarna på din telefon kan du se hur mycket data som gått åt totalt, och även separat för olika appar. Samma sak kan du kolla på surfplattan, datorn eller vilken enhet du nu använder.

Det går att göra en grov uppskattning av hur mycket data som går åt till olika aktiviteter. Men tänk på att typen av innehåll, streamingkvalitet, vilken tjänst du använder och så vidare har stor påverkan på hur mycket som går åt.

Så mycket surf går det åt

  • Sociala medier. Du kan surfa runt på sociala medier i omkring 8 timmar för 1 GB. Tittar du på uppladdade videor eller laddar upp foton går datan åt fortare.
  • Streama musik. 1 GB räcker till cirka ett dygns musikstreamande i normalkvalitet på Spotify. Ställer du in på högre kvalitet går det förstås åt mer data på kortare tid.
  • Streama videor. Att titta på Netflix slukar cirka 1 GB per timme. Tittar du i HD-kvalitet går det åt mer, cirka 3 GB per timme. På videotjänster som Youtube räcker samma mängd data i flera timmar, men hur länge varierar även där med vilka inställningar du har.
  • Spela spel. För onlinespel beror dataanvändningen helt på hur krävande spelet är. Räkna dock med att du behöver riktigt höga datamängder om du spelar mycket via mobilnätet.

Vilket kontantkort med surf är billigast?

Vilket kontantkort med surf som är billigast kan se lite olika ut, beroende på vilken surfmängd du vill ha. Enklast är det att jämföra priser i vår tabell. Då får du ange vilken surfmängd du är ute efter, så visas vilka alternativ du har att välja mellan och vad de kostar.

Tänk på att inte bara stirra dig blind på priset. Visst vill du förstås ha ett så billigt kontantkort som möjligt. Men lika viktigt är det att kontantkortet lever upp till dina krav. Tar du ett kontantkort med för lite surf kan du behöva fylla på kortet innan giltighetstiden gått ut. Att ladda med extrasurf blir i regel betydligt dyrare än att köpa en lagom surfmängd från början.

Tänk på! Ett kontantkort med rätt surfmängd är mer prisvärt än att fylla på ett billigt kontantkort med extrasurf varje månad.

Hallon är en av de billigaste operatörerna på marknaden. Oavsett vilken surfmängd du är ute efter ligger deras kontantkort väldigt bra till i pris. Vill du betala så lite så möjligt för surfen skulle Hallons kontantkort kunna vara något för dig. 

Finns det kontantkort med gratis surf?

Nej, det finns inga kontantkort med gratis surf. Ibland har operatörerna dock erbjudanden där du kan få extra surf, till exempel när du byter till dem från en annan operatör eller prenumererar på en viss månadsladdning. Den extra surfen betalar du ingenting för.

Vilket är det bästa kontantkortet för surf?

Det bästa kontantkortet beror på användaren. Allas surfbehov ser olika ut. Därmed är det också olika kontantkort som passar bäst för olika människor.

Vi har utsett några av de bästa kontantkorten inom olika kategorier, såsom mycket surf, lite surf och enbart surf. Läs gärna våra rekommendationer för att få ytterligare vägledning i vilket kontantkort som kan passa dig. Även tabellen längst upp på den här sidan kan hjälpa dig att hitta det bästa alternativet.

Kan jag surfa utomlands med kontantkort?

Ja, med vissa kontantkort kan du surfa utomlands. Det gäller dock inte alla kontantkort eller operatörer. Vill du kunna ta med surfen utomlands behöver du alltid kolla upp den saken i förväg.

Om kontantkortet fungerar utomlands kan det också variera hur mycket av surfen du får använda utanför Sverige. Hos en del operatörer får du ta med hela surfmängden. Hos andra får du bara använda ett visst antal gigabyte utanför Sveriges gränser. 

Du behöver dock inte oroa dig för vad surfandet kostar så länge du befinner dig inom EU. Tack vare EU:s roamingregler får det nämligen inte vara dyrare att surfa än i Sverige.

Utanför EU kan det priset däremot variera. I det fallet bör du kolla upp prislistan för landet i fråga hos din operatör.

Hur laddar jag mitt kontantkort med surf?

Det är enkelt att ladda kontantkortet med surf. Du väljer prisplan i tabellen här ovanför, utifrån vad som passar dig. Klickar du på ”Läs mer” kommer du till operatörens egen sida där du gör själva laddningen.

Är det första gången du skaffar kontantkort hos den operatören måste du beställa ett simkort. Det gör du enkelt och gratis direkt via hemsidan. Har du redan ett aktivt simkort hos dem kan du ladda på med valfri prisplan på ditt befintliga kort.

Du kan också ladda kontantkortet via operatörens app, eller i butik om du föredrar det.

Hur kollar jag saldot på mitt kontantkort?

De flesta operatörer har en app där du smidigt och enkelt kan kolla ditt saldo. Det går också att logga in på Mina sidor på operatörens hemsida med BankID. Många gånger finns även ett nummer du kan ringa för att få reda på hur mycket surf du har kvar på ditt kontantkort.

Hur köper jag till extra surf till kontantkortet?

Att köpa extra surf fungerar på samma sätt som att ladda ett vanligt kontantkort. Du går in på operatörens lista på laddningar och väljer den surfmängd som du vill fylla på. Se bara till att du väljer ett alternativ med bara surf, om du inte vill fylla på med något annat också.

Kontantkort för extra surf går att ladda samtidigt som ditt ordinarie kontantkort fortfarande är giltigt. 

Vilket kontantkort med surf passar för barn?

Det beror helt och hållet på hur barnets surfande ser ut. Där ska du tänka på samma saker som när du väljer kontantkort till en vuxen. Dock kan du förstås även utgå från hur mycket surf du vill att barnet ska använda, för att påverka deras skärmtid eller öva barnet i att hushålla med sin surf.

Brukar barnet streama videor och musik på den enhet som kontantkortet ska användas till? Då behövs en högre mängd surf. Vill du hellre att barnet ska ha en begränsad mängd surf att fördela över månaden kan du välja kontantkort utifrån det.

Passande kontantkort för barn har vi samlat i en egen tabell.

Vilket kontantkort har mest surf?

Den högsta surfmängden som finns för kontantkort är 200 GB. Det är Tre som erbjuder ett sådant kontantkort för mobilt bredband.

Det finns även kontantkort med fri surf, som inte har någon övre gräns för hur mycket du kan surfa. Då är tidsperioden dock begränsad. Det är svårt att komma upp i högre surfmängd på några enstaka dagar än de 200 GB som Tre erbjuder.

Kan jag spara surf på kontantkort?

Nej, hos de flesta operatörer sparas inte surfen som blir över om du har kontantkort. I stället nollställs surfen när laddningen gått ut, och du behöver fylla på med ny surf om du inte har automatisk laddning.

Det finns dock undantag. På Halebops kontantkort sparas nämligen oanvänd surf till nästa månad.

Du kan kontrollera i tabellen ovan om surfen sparas på kontantkorten eller inte. Klicka på något av kontantkorten så får du fram mer information, bland annat om surfen sparas. Du kan också filtrera tabellen så att den bara visar kontantkort som sparar surf.

Vanliga frågor om kontantkort med surf

Hur gör jag för att fylla på mer surf på mitt kontantkort?

Operatörerna har kontantkort med extra surf som du kan köpa om du behöver fylla på med mer surf. Det gör du smidigast via deras hemsida eller app.

Finns kontantkort med obegränsad surf?

Ja, det finns kontantkort med obegränsad surf. Då kan du surfa fritt i 1–3 dagar. Vill du ha längre giltighetstid än så behöver du välja ett kontantkort med hög men begränsad surfmängd.

Finns kontantkort med endast surf?

Ja, det finns kontantkort med endast surf. De korten är bra till mobilt bredband eller om du vill fylla på mobilen när din gamla surf har tagit slut.

Vilket kontantkort har mest surf för pengarna?

Hallons kontantkort har låga priser jämfört med andra operatörer, sett till samma surfmängder.

Sparas oanvänd surf på mitt kontantkort?

Det finns operatörer som låter dig spara surf på kontantkortet, även om de flesta inte gör det. Hos exempelvis Halebop sparas den surf som blir över.

Hur tankar jag surf på min Ipad?

Köp ett kontantkort för mobilt bredband för att tanka surf på din Ipad. Kolla upp vilket simkort som behövs till Ipaden och se till att operatören stöder den typen av simkort.

Finns kontantkort för mobilt bredband med fri surf?

Nej, det finns inget kontantkort för mobilt bredband som har fri surf.

Finns kontantkort med 100 GB?

Ja, det finns kontantkort med 100 GB för både telefon och mobilt bredband.

Vilken kostnad har surfen på kontantkort?

Vad surfen på kontantkort kostar varierar stort mellan operatörer. Använd vår tabell för att enkelt få översikt över de kontantkort som innehåller surf.

Finns det årskort för surf?

Ja, det finns kontantkort med ett års giltighetstid. Hos en del gäller den surfmängd du laddar med för hela året. Med andra kontantkort får du påfyllning med surf varje månad under giltighetstiden.

Evelina Grenehed
Evelina Grenehed Telekomskribent evelina.grenehed@kontantkort.se