Artiklar

Facebook lanserade under 2017 sin funktion ”hitta Wi-Fi” funktionen hjälper dig som är i ett annat land att utnyttja Wi-Fi som företagare och andra erbjuder öppet. Tidigare har många tvingats skaffa kontantkort i landet de befinner sig i, för att ha möjlighet att surfa. Numera kan du istället enkelt hitta Wi-Fi genom Facebook. 

Funktionen fungerar genom att Facebook kartlagt vilka öppna Wi-Fi nätverk som finns i ditt närområde och lägga till lite kort information om vem det är som erbjuder nätverket. Funktionen är mycket praktisk för dig som är på resande fot, men har även vissa nackdelar. 

Öppet Wi-Fi istället för abonnemang och kontantkort 

Förhoppningen är att svenskar och andra på semester ska slippa använda sina kontantkort med surf och abonnemang på semestern till dyra roamingavgifter. Istället ska man lätt kunna hitta en gratis nätverk och kanske en trevlig lokal företagare. Funktionen kommer garanterat att uppskattas av alla de som befinner sig på resande fot under längre tid, då man sällan har lust att använda roaming på mobilen under längre resor.

En stor nackdel med den nya funktionen är dock att den kräver internet för att kunna användas, vilket innebär att du först och främst måste hitta en internetmottagning för att kunna använda funktionen. För att minimera detta problem kan man kartlägga området innan man lämnar hotellet och lägga några platser på minnet, ifall man behöver internet. Ett annat alternativ är att använda surfen på exempelvis ditt kontantkort för att hitta Wi-Fi, och därefter stänga av den. 

Kan vara farligt att använda öppna nätverk 

Trots att funktionen onekligen kan hjälpa många turister och genomfarande så har den några nackdelar. Dels har man problemet med att man kräver en internetmottagning från första början, men det kan även vara riskabelt att använda öppna nätverk. Öppna nätverk saknar samma skydd för de uppgifter som skickas via exempelvis kontantkort. 

Tänk på! Kriminella kan använda öppna nätverk för att få tillgång till privat information och användaruppgifter som skickas via nätverket. 

Istället kan illvilliga kriminella använda öppna nätverk för att få tillgång till privata uppgifter och information som skickas via nätverket. Facebooks nya tjänst möjliggör även för mer avancerade stölder där man kan öppna ”falska” nätverk och lägga upp dessa på Facebooks karta, i förhoppningen om att få tillgång till de enheter som ansluter sig till nätverket. Om du ska resa inom EU kan det därför vara bättre att beställa ett kontantkort att surfa med. Eftersom de nya roamingreglerna gjort det fritt att surfa inom EU kommer det kosta lika mycket som i Sverige.