Artiklar

Enligt Google surfar deras flesta användare på mobila enheter. Samtidigt ökar användarnas behov av snabba sidor. Därför har den amerikanska sökmotorn beslutat sig för att premiera snabba mobilsidor.

Snabba hemsidor kommer premieras i mobilsökningar

Google uppger att allt fler vill få reda på information så snabbt som möjligt. Det är anledningen till att man från och med i sommar kommer att ta med hemsidors hastighet som en faktor när man rankar sidor i sökresultatet. Samtidigt gör man klart att det inte handlar om att alla långsamma hemsidor som kommer rasa bland sökresultatet. Bara riktigt långsamma sidor, vilket enligt Google är några få procent. En långsam sida kommer fortfarande kunna hamna högt upp i sökfältet så länge innehållet är bra.

Över 50 procent lämnar mobilsidor som tar mer än tre sekunder att ladda

Google har sedan tidigare ställt höga krav på hastigheten när det kommer till sökningar på stationära datorer. Men nu menar man att hastigheten även måste spela en viktig roll när det kommer till sökningar på mobila enheter då dessa blivit allt vanligare. Enligt en studie företaget gjort lämnar 53 procent av användarna en sida som tar längre tid än tre sekunder på sig att ladda. Trots det tar det i genomsnitt 22 sekunder för en hemsida att ladda.

– Människor vill få svar på sina frågor så snabbt som möjligt. Enligt studier så bryr sig folk verkligen om hastigheten på en sida, skriver företaget på sin blogg.

Att premiera snabba sidor kan vara rätt steg att ta för Google i och med att allt fler surfar på mobilen. På senare år har mobila sökningar blivit allt vanligare och redan 2015 var en majoritet av alla sökningar från mobila enheter, och det fortsätter bara att öka.

Flera tjänster kan visa om en sida kommer drabbas av förändringen

Google har inte tagit fram något bra verktyg för att ta reda på om en sida kommer att drabbas av förändringen. Däremot finns det flera tjänster man hänvisar till som ska kunna ge en indikation om en sida behövs snabbas upp eller inte.