fyra smartphones i olika storlekar i metallkorgAtt både lämna in och köpa begagnade mobiler är bra dels för miljön, dels för plånboken. Foto: ZCFei/Shutterstock.com

Erbjudanden

Cirka hälften av svenskarna vet om att man kan lämna in sin gamla mobil till företag som säljer den vidare. Men väldigt få väljer att faktiskt göra det, eller att själv välja begagnad vid nästa mobilköp. Det här vill Halebop ändra på.

I mars gjorde Kantar Sifo en undersökning om hur allmänheten i Sverige känner till marknaden för begagnade mobiltelefoner. De intervjuade 1 269 personer mellan 18 och 79 år i en slumpmässig webbpanel.

En av tre svenskar vet inte om att det finns företag som erbjuder begagnade mobiltelefoner. Av de 55 procent som vet om detta verkar fler vara män än kvinnor. 12 procent av de tillfrågade har övervägt att själva köpa en begagnad telefon under det senaste året.

Inte fler än 3 procent har faktiskt lämnat in sin gamla mobiltelefon till ett företag det senaste året. Där är det yngre i 16–34-årsåldern som främst lämnar in mobiler, för att antingen få ersättning eller rabatt på en ny mobil. I den gruppen har 5 procent lämnat in den, jämfört med bara 2 procent bland 56–79-åringarna.

Erbjudande på nya mobilen när du lämnar in din gamla

Att gamla mobiler blir liggandes hemma i byrålådan är inte bra varken för privatekonomin eller för miljön. Därför vill nu Halebop sprida kunskapen om vilka fördelar man kan få av att byta in sin gamla mobiltelefon.

Den som lämnar in mobilen till Halebop får nämligen extra bra erbjudanden på nästa telefon. Du kan till och med byta till någon annans begagnad mobil, som fungerar helt som den ska när du skaffar den från Halebop.

– Vi har massvis med nygamla mobiler att erbjuda, och lämnar du dessutom in din egen får du en grym deal på din nästa, säger Johanna Sahlman som är Head of Halebop.

Höga kvalitetskrav på Halebops begagnade mobiler

Alla begagnade mobiler i Halebops lager är kvalitetssäkrade och kontrollerade, och har dessutom garanti i 12 månader.

Johanna Sahlman tror att det kommer en uppgång för begagnade mobiler, och att det snart kommer vara ett lika självklart alternativ som när man köper klocka eller bil.

– Precis som med andra produkter så finns det ett brett spektrum gällande hur ny modellen är och i vilket skick den befinner sig, säger hon vidare.