Artiklar

För dig som har en begränsad surfmängd kan det vara en stor fördel att hitta öppna Wi-Fi nätverk. Tidigare har detta dock varit svårt eftersom det inte funnits någon tydlig karta över var de öppna nätverken har funnits. De senaste åren har det dock kommit ut en hel del tjänster som erbjuder just denna funktion helt gratis. 

Kontantkort kan sakna tillräcklig datamängd 

Många som köper ett kontantkort köper ofta en liten surfmängd. För vissa kan det vara av den enkla anledningen att man inte har ett behov av större datamängder. För andra kan det dock bero på att man inte har vetskapen om att även kontantkort kommer med större datamängder. För dig som vill ha ett kontantkort med stora surfmängder finns det exempelvis sådana alternativ idag. För den som inte vill betala för dessa dyrare kontantkort finns det idag ett annat alternativ – en Wi-Fi karta. 

Kartor för öppna Wi-Fi nätverk allt populärare 

Under de senaste åren har det kommit flera tjänster som erbjuder dig som inte vill betala för större surfmängder en stor flexibilitet i ditt surfande. Apparna är utformade som listor och kartor över öppna Wi-Fi nätverk i det område du befinner dig i. Flera tjänster som liknar varandra har utvecklats på senare tid och det kan därför vara klokt att kolla på flera innan du bestämmer dig för en.

Avast Wi-Fi finder 

Avast som tidigare har erbjudit flera gratis IT-tjänster erbjuder nu även en digital karta över öppna nätverk. Till skillnad mot många av konkurrenterna har man inga begränsningar, du kan dels se alla nätverk och uppdatera med en internetanslutning. Utöver det kan du även ladda ner kartan så att du i praktiken inte behöver någon surf överhuvudtaget. 

Facebook 

Facebook lade under 2017 in en funktion för att kunna hitta öppna nätverk. Eftersom Facebook är ett nätverk som många i dagsläget använder frekvent kan det vara ett smidigt sätt att även hålla koll på öppna nätverk. 

WIFIMAP 

Till skillnad mot de två andra apparna så erbjuder WIFIMAP en premium-version. Premium-versionen innebär att du kan ladda ner kartorna som man kan göra i Avast, men även du som gratis-användare kan se nätverk med en internetanslutning. Vet du vilken adress du ska till kan du även ta en skärmdump över nätverken på vägen. 

Vilken av dessa appar du väljer att använda beror främst på personliga preferenser. Även om WIFIMAP tar betalt för offline-funktioner så kan den även erbjuda en mer användarvänlig upplevelse enligt vissa. Det bästa sättet att hitta rätt app är med andra ord att ladda ner dessa en i taget och testa under en tidsperiod.