monter med smartphones i butikFörsäljningen av smartphones väntas öka hela 2021 och även in på nästa år. Foto: BestPhotoPlus/Shutterstock.com

Rapporter

Efterfrågan på smarta telefoner är större än på länge, både för 4G- och 5G-modeller. Därför väntar sig analysföretaget IDC ett riktigt starkt 2021 för försäljningen av smartphones, skriver Computer Sweden. En del i detta är att försäljningen tog ganska mycket stryk under det första året av pandemin.

2021 kommer vara smartphonemarknadens starkaste år sedan 2015. Det spår analysföretaget International Data Corporation (IDC) i en prognos. Tillväxten av smartphoneförsäljningen har än så länge gått upp rejält under det pågående året, och läget på marknaden förväntas fortsätta just så.

Global ökning av smartphoneförsäljningen

Globalt förväntas försäljningen av smartphones att nå upp till 1,38 miljarder sålda enheter. Det innebär en 7,7 procent ökning från 2020. Under 2022 förväntas utvecklingen hålla i sig och gå upp till 3,8 procent.

Lansering av 5G och sämre utveckling året innan är bidragande

En bidragande orsak till den ökade försäljningen av smartphones är att 5G lanseras i många delar av världen. 5G-telefonerna förväntas öka i försäljning med hela 130 procent under året 2021.

Men även för enklare 4G-mobiler i mellanklassen är efterfrågan stor. Det beror till stor del på att försäljningen för sådana telefoner gick drastiskt neråt under fjolårets allvarliga pandemiläge, skriver Computer Sweden.

Man ska nämligen komma ihåg att 2020 var ett oerhört utmanande år för smartphonemarknaden. Det är också en högt bidragande orsak till de imponerande siffrorna vi ser för marknadens utveckling under det här året.

Smartphonetillverkningen har återhämtat sig bättre än flera andra branscher

Pandemin har lett till brist på vissa komponenter till teknisk utrustning. Den bristen påverkar dock framför allt tillverkning av pc-datorer och fordon, medan smartphonemarknaden har klarat sig bättre. Det berättar Ryan Reith, ansvarig för programmet Worldwide Mobile Device Trackers hos IDC.

– Smartphones har konkurrens från angränsande marknader som pc, surfplattor, tv och smarta hemmet-enheter, men det har inte bromsat in återhämtningen.