Vit Telialogga mot glasfasadTelia har gjort klart med Lars-Johan Jarnheimer som ny styrelseordförande. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Telia Company har gjort klart med en ny styrelseordförande. Marie Ehrling lämnar sitt uppdrag som hon har haft sedan 2013 och i stället tar Lars-Johan Jarnheimer över. Jarnheimer har under slutet av 90-talet och en bit in på 2000-talet varit vd för mobiloperatören Tele2.

Telia har den senaste tiden inte bara letat efter en ny vd, operatören har även letat efter en ny styrelseordförande. I dagarna gjorde man klart med Lars-Johan Jarnheimer som ny ordförande. Det innebär att han ersätter Marie Ehrling, som har haft posten sedan 2013.

Enligt Dagens Industri har Ehrling redan haft planer på att lämna ordförandeposten, men nu tvingades hon gå i förtid.

Jarnheimer har varit vd för Tele2

Det är en gedigen meritlista Telias nya ordförande har. Under många år på 2000-talet har Jarnheimer nämligen varit vd för den konkurrerande mobiloperatören Tele2. Han har även haft styrelseerfarenhet från bolag som MTG och Egmont.

Valberedningens ordförande, Daniel Kristiansson, är själv mycket glad över att kunna presentera Jarnheimer som ny styrelseordförande.

Avgående ordföranden har gjort stora insatser i Eurasien

Daniel Kristiansson lyfter även fram Marie Ehrlings arbete för Telia under sina år som styrelseordförande. Han anser att hon gjort stora insatser vad gäller hanteringen av de utmaningar som finns i Telias verksamheter i Eurasien. Hon har även bidragit med att stärka Telias bas i såväl Norden som Baltikum.

Kristiansson menar att hela företagskulturen och varumärket har förändrats i grunden under Ehrlings tid som styrelseordförande.

Telia är på jakt efter en ny vd

Förutom att Telia har presenterat en ny ordförande är de även på jakt efter en ny vd sedan Johan Dennelind valde att lämna. Flera personer är heta kandidater till tjänsten, däribland Tele2:s tidigare vd, Allison Kirkby.

Fram tills att Telia har utsett en efterträdare till Dennelind är Christian Luiga tillförordnad vd på bolaget.