SJ-tåg på centralstationen i StockholmMorgontrafiken på Stockholms centralstation har varit ungefär densamma senaste veckan som veckan innan. Foto: Kapi Ng/Shutterstock.com

Undersökningar

Jobbindikatorn från operatören Tre visar på en möjlig vändning för trängseln i kollektivtrafiken. I Stockholm och Malmö har nivån för mobiltrafiken nu varit densamma två veckor i rad. I Göteborg har sportlovet till och med inneburit mindre resande.

Förra veckan skrev vi om att jobbresandet har börjat gå uppåt igen, enligt insamlad och anonymiserad data från Jobbindikatorn. Nu ser det dock ut som att den utvecklingen har börjat vända, enligt ett pressmeddelande från Tre.

Ny data för vecka 7 visar nämligen på att mobiltrafiken på centralstationerna och andra knytpunkter för kollektivtrafiken är på samma nivå än föregående vecka – eller till och med mindre på vissa håll.

Resandet verkar stanna av i Stockholm och Malmö

Morgontrafiken i både Stockholm och Malmö ser ut att ha stannat av, efter flera veckors ökning. Det visar Jobbindikatorn, som utgår från ett index där en normaltrafikerad vecka innan covid-19 motsvarar index 100.

Både vecka 6 och vecka 7 låg index i Stockholm på 30, det vill säga 30 procent av normalveckan innan covid-19. I Malmö var indexet 40 under båda veckorna.

Nivåerna i dessa städer är nu densamma som i början på december månad 2020, berättar Tre Sveriges kommuniksationsdirektör Mårten Lundberg.

Mobiltrafiken minskade i Göteborg under sportlovet

I Göteborg är förändringen ännu tydligare. Där har morgontrafiken nämligen blivit mindre mellan vecka 6 och vecka 7. Just nu ligger Göteborgs index på 40 procent av en normal vecka innan pandemin startade.

En sak som kan spela in här är att mätningen gjordes under den vecka som det är sportlov i Göteborg. Det kan hänga ihop med minskningen, eftersom färre troligen pendlar till arbetet och i stället är hemma tillsammans med barnen. 

– Det ska bli intressant att se vilka effekter sportlovet de kommande veckorna kommer ha i övriga delar av landet, kommenterar Mårten Lundberg.