Mobilnät

För ungefär ett decennium sedan startade smartphone-revolutionen då Apple lanserade sin första iPhone. Denna iPhone var inte utrustad med varken 3G eller 4G utan det var något som kom i uppföljaren 2008. De gamla mobiltelefonerna utan stöd för varken 3G eller 4G blev därmed bortglömda. Alla nya mobiltelefoner som tillverkas har numera stöd för 3G och 4G och det är även vad de flesta kunder efterfrågar. Kontantkort som säljs idag har i princip alltid med en viss mängd  3G-surf och det är även möjligt att köpa kontantkort med 4G

Dock finns det vissa som fortfarande efterfrågar den tidigare sortens mobiltelefoner som är billigare än smartphones och dessutom har betydligt längre batteritid. Dessa mobiltelefoner används främst av äldre eller som ett komplement till en smartphone som man inte behöver vara lika rädd om. Till mobiltelefonerna går det att köpa ett kontantkort utan surf och helt enkelt endast använda mobilen till att ringa och skicka SMS. Framtiden för denna sortens mobiltelefoner är hotad då allt fler länder väljer att avveckla de gamla GSM-näten, även kallat 2G. I och med avvecklingen av dessa kommer det inte längre gå att ringa och SMS:a med mobiltelefoner som inte har stöd för 3G eller 4G. 

Fördelen med kontantkort utan surf och GSM-nät

En stor fördel med den gamla sortens mobiltelefoner är just priset. Idag är många ganska vana vid att ha mobilkostnader från 300-800 kr/mån vilket är mer än vad en gammal mobil med ett kontantkort kostar per år. De flesta av dessa mobiltelefoner används med kontantkort eftersom det då är möjligt att endast använda kontantkortet när du själv vill. Eftersom många kontantkort erbjuder gratis samtal och SMS är kostnaden för denna sortens kontantkort väldigt liten. 

Än så länge har Japan och Sydkorea stängt ner sina GSM-nät och Singapore samt Australien förväntas göra detsamma inom en snar framtid. Internationellt kommer GSM-näten överleva några år till trots att antalet smarttelefoner beräknas närma sig antalet människor på jorden, 6 miljarder respektive cirka 7,5 miljarder. Även om antalet smartphones ökar allt mer förväntas var tionde abonnemang eller kontantkort globalt använda de gamla GSM-näten. De flesta användarna finns i Afrika och Latinamerika som använder kontantkort i betydligt större utsträckning än vad vi i Sverige gör. 

5G förväntas lanseras under 2020

Mobilbranschen har redan börjat förbereda för nästa steg i denna utveckling – 5G. Detta förväntas lanseras i Sverige under 2020 och det kommer då vara möjligt att skaffa kontantkort med 5G surf. Än så länge finns inga planer på att avveckla GSM-nätet i Sverige men om det skulle göras kan även vi vinka adjö till de gamla Nokia-mobilerna. Dock är det fullt möjligt att skaffa ett kontantkort utan surf även till en smartphone och endast använda kontantkortet till att ringa och SMS:a. Isånnafall kan du surfa på internet när du har tillgång till Wi-Fi men inte betala mer än 100 kr/mån för ditt kontantkort.