Närbild på person som håller mobil i tunnelbanetåg.Halebops nya samtalsrapport visar att telefonsamtal i det offenliga rummet gör en stor del av befolkningen irriterade. Foto: LDprod/Shutterstock.com

Rapporter

Halebop har undersökt svenskarnas mobilvanor och det visar sig att drygt varannan person stör sig på telefonsamtal i det offentliga rummet. Storstadsbor stör sig i större utsträckning än personer i mindre städer, och siffran är även högre bland äldre personer och bland kvinnor.

I Halebops nya samtalsrapport kan vi läsa att telefonsamtal har positiv inverkan på människans välmående. Men samma rapport visar även att en stor del av den svenska befolkningen, närmare bestämt 55 procent, stör sig på telefonsamtal i det offentliga rummet.

“Börja unna varandra ett samtal”

Emma Craig, Head of Halebop, tycker att vi måste hitta en större förståelse och se människorna bakom samtalen, även om de sker i det offentliga.

– Då blir det plötsligt lite svårare att störa sig på samtalet. Börja unna varandra ett telefonsamtal, säger Emma Craig i ett pressmeddelande.

Ring med Halebop kontantkort
  • Stort utbud av olika kontantkort
  • Många surfalternativ att välja mellan
  • Sveriges bästa täckning via Telias nät

Högre siffra bland storstadsbor

Enligt undersökningen är det fler storstadsbor som blir störda av samtal i det offentliga rummet, jämfört med personer som bor i mindre städer. I våra tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö, uppger cirka 60 procent att de stör sig på detta, medan siffran för övriga landet ligger på 52 procent.

Vanligare att äldre stör sig än yngre

Det finns inte bara geografiska variationer, utan siffrorna skiljer sig även (inte helt oväntat) mellan olika åldersgrupper. I åldersgruppen 56–79 år uppger 64 procent att de stör sig på telefonsamtal i det offentliga rummet, medan motsvarande siffra bland yngre mellan 18 och 35 ligger på 43 procent.

Det skiljer sig även något mellan kvinnor och män. 57 procent av kvinnorna uppger att de stör sig, medan motsvarande siffra för män ligger på 53 procent.