Närbild på hjortron mot blurrad bakgrund.Ännu en sommar var intresset för resor inom Sverige starkt, enligt ny mobildata från Telenor. Statistiken tyder på att Gotland, men även Norrbotten och Västerbotten tog emot ett stort antal turister. Foto: Araya Pink/Shutterstock.com

Undersökningar

När Telenor jämför den insamlade mobildatan för sommaren 2021 med tidigare år blir det tydligt att intresset för semester i Sverige fortsätter att öka, vilket såklart kan kopplas ihop med pandemins följder. Många har valt bort semester i storstäderna och prioriterat närheten till naturen, där Gotland, Norrbotten och Västerbotten verkar ha varit hetast på Sverigekartan i år.

Telenor har analyserat anonymiserad mobildata för vecka 25–32 och jämfört resultatet med motsvarande period 2020. Man har till exempel tittat på den totala surfvolymen, upp- och nedladdad data, samtal via 4G och samtalens genomsnittslängd. Andres Suazo, chef konsumentprodukter på Telenor, konstaterar att pandemin ännu en sommar har inneburit ett starkt intresse för semesterresor innanför Sveriges gränser.

– I år ser vi ännu tydligare att naturupplevelser prioriteras. Och att Gotland öppnat upp för fler turister. Mobildata visar naturligtvis inte hela sanningen, men är en bra indikation, säger han i ett pressmeddelande.

Surfandet har ökat ytterligare – i Övertorneå med hela 126 procent

Mobilanvändandet har ökat överlag i Sverige sedan pandemin bröt ut. Förra året låg ökningen på 26 procent jämfört med året innan dess, och i år har surfandet gått upp ytterligare till 28 procent. Övertorneå i Norrbotten står för den största ökningen i landet med hela 126 procent, medan Tibro i Västergötland hade den största minskningen med −79 procent.

På Gotland, i Norrbotten och i Västerbotten ökade mobilanvändningen allra mest, vilket också tyder på att länen var välbesökta turistmål.

Osäkra tider kan ha påverkat resandet

Enligt Andres Suazo talar statistiken för att stockholmare, göteborgare och invånare från de inre delarna av Skåne lämnade storstan för att se andra delar av landet. Som sagt verkar många ha siktat in sig på kusten och norra Sverige just i år. Däremot sjönk både Öland och Blekinge, som tidigare år legat högt upp på topplistan, i popularitet.

Det fanns stora förhoppningar och förväntningar inför sommaren 2021, men även i år fick många planer ändras eller ställas in. Andres Suazo menar att den osäkerheten kan ha präglat hur svenskarna valde att resa i landet.