Huaweis logga med 5G i bakgrundenHuawei lanserar den nya surfplattan Matepad Pro. Foto: Daniel Constante/Shutterstock.com

Lanseringar

Den 24 februari presenterades många nya produkter på telekommarknaden. Tillverkaren Huawei visade bland annat upp den nya surfplattan Huawei Matepad Pro, som sägs ha världens största bildskärmsyta.

Kinesiska tillverkaren Huawei var en av de aktörer som under en onlinebaserad presskonferens den 24 februari presenterade sina nya produkter på telekommarknaden. Förutom att i år även släppa den nya vikbara mobilen Mate XS, kommer de med surfplattan Huawei Matepad Pro som sägs vara något utöver det vanliga. Detta skriver M3.

Världen största bildskärm

Huawei Matepad Pro har en bildskärm på 10,8 tum med en ram på 4,9 millimeter. Bildskärmen tar upp 90 procent av surfplattans storlek, vilket enligt uppgift gör den till världens största i förhållande till den totala ytan. Upplösningen på skärmen är 2560 x 1600, pixeldensiteten 280 ppi (Pixels Per Inch) och ljusstyrkan 540 nits.

Helt utan stöd från Google

På grund av stridigheterna mellan USA och kinesiska Huawei, som även lett till handelsstopp mellan länderna, finns det inga Google-tjänster på den nya surfplattan. Huawei Matepad Pro använder sig därför enbart av Huaweis egna Huawei Mobile Service, som till exempel innefattar ett appgalleri och appstöd.

Första trådlösa surfplattan

Förutom att Huawei lanserar en surfplatta med världens största bildskärmsyta, blir nya Huawei Matepad Pro även den första surfplattan som kan laddas, och ladda andra enheter, trådlöst (wireless reverse charging).

Andra funktioner är till exempel Huawei M-Pencil, som ska likna Apple Pen, och Smart Magnetic Keyboard.

Drivs av eget operativsystem

Huawei Matepad Pro körs genom EMUI 10 – Huaweis egna operativsystem – och drivs av kretsuppsättningen Kirin 990. Operativsystemet gör det bland annat möjligt att dela skärmen i två och arbeta i flerfönsterläge.

Till den svenska marknaden

Huawei Matepad Pro kommer både i 4G och 5G-versioner, och vi får se båda på den svenska marknaden under våren. Enligt M3 är det rekommenderade priset satt från 6 499 kronor.