två telefonskärmar med huaweis logotyp och USA:s flagga på bakgrund av amerikanska dollarPå grund av svartlistningen från bland annat USA förväntas Huaweis tillväxt att minska under första halvåret 2020. Foto: Ascannio/Shutterstock.com

Artiklar

Huawei står inför ett utmanande år efter att ha blivit bojkottade av flera länder och därmed förlorat viktiga samarbetspartner. Trots detta har företaget haft en stark tillväxt under 2019, skriver Di.se.

Under 2019 har Huawei fortsatt att växa, både sett till omsättning och försäljning av telefoner. Siffrorna ligger dock lägre än de tidigare prognoserna. Det beror på att Huawei svartlistades av USA tidigare i år och sedan har bojkottats av flera andra länder.

Ökad omsättning och försäljning trots svartlistning

I slutet av året beräknades Huaweis omsättning bli 850 miljarder yuan, motsvarande strax under 1 140 miljarder kronor. Det är en ökning med 18 procent.

Även antalet sålda telefoner har ökat sedan året innan, nämligen med 20 procent. Sammanlagt har Huawei levererat 240 miljoner smarta telefoner under 2019. De flesta mobiltelefonerna som såldes är dock sådana som släpptes innan USA:s svartlistning.

Dessa siffror anges i ett nyårsbrev till Huaweis anställda, från den tillfälliga ordföranden Eric Xu.

Huawei utvecklar egna system inför ett svårt 2020

Enligt Eric Xu blir 2020 ett svårt år för företaget. Tillväxten förväntas minska under det första halvåret jämfört med våren 2019.

Några av Huaweis pågående projekt är ett eget ekosystem för mobiltjänster, där bland annat molnlagring finns med. Huawei utvecklar också ett eget operativsystem som kommer att kallas för Harmony.

Flera länder väljer bort Huawei inför 5G-utbyggnaden

Anledningen till att Huawei har blivit svartlistade är att USA misstänker att företagets teknik används för spionage åt den kinesiska staten. Nu får Huawei alltså inte göra affärer med amerikanska bolag, och stängs därmed ute från operativsystem, till exempel Android.

USA har även uppmanat andra länder att stänga ute Huawei när det gäller utbyggnaden av 5G-nätet. Bland annat Tyskland har visat misstänksamhet mot Huawei genom att ställa hårda krav på aktörer som vill bygga ut 5G-nät i landet.

Huawei själva har avfärdat alla anklagelser om samröre med Kinas regering.