Artiklar

Förbud mot oregistrerade kontantkort kan bli en verklighet. Det är Socialdemokraterna som kommer med förslaget som redan finns i flera europeiska länder. Målsättningen är att försvåra för terrorism och illegala verksamheter.

S vill att personuppgifter visas upp vid köp av kontantkort

I dagsläget kan man köpa kontantkort utan att behöva lämna ut några personuppgifter. Det vill Socialdemokraterna ändra på i sitt nya lagförslag. Istället vill de att kontantkortsköpen ska registreras genom att köparen måste visa upp sina personuppgifter. Det är en arbetsgrupp som arbetar med Socialdemokraternas politik efter valet som har tagit fram förslaget. Men det är inte omöjligt att arbetet kommer att påbörjas redan innan valet.

Vill förhindra illegal verksamhet

Målsättningen med förslaget är att försvåra terrorism och annan illegal verksamhet. Samtidigt som polisen och säkerhetspolisens arbete förenklas avsevärt. De skulle bli lättare att positionera, avlyssna och spåra kriminella personer om kontantkorten registrerades.

– I dag är det så att kriminella och även terrorister använder sig av ett stort antal mobiltelefoner och kontantkort som de sedan byter. Det gör att de är anonyma när de kommunicerar med varandra. Här tar du bort den möjligheten, säger Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen, i en intervju med Expressen.

Det finns flera exempel då kriminella utnyttjat kontantkort för att inte kunna spåras av polis. Vid både terrordåden i Frankrike och skjutningarna på Vårväderstorget i Göteborg 2015 användes oregistrerade kontantkort. 

Moderaterna är positiva till förslaget

Förslaget måste dock få stöd från flera riksdagspartier innan det kan genomföras. Redan nu har Moderaterna visat sitt stöd för förslaget som de ser som en viktig del i arbetet med att stoppa terrorism. 

I flera europeiska länder finns redan förbudet, bland annat i Norge, Tyskland, Frankrike och Belgien. Men för att det nya förslaget även ska fungera i praktiken och inte kringgås vill Socialdemokraterna att roaming för utländska icke-registrerande kontantkort förbjuds.