Artiklar

Enligt polisens förundersökning använde terroråtalade Rakhmat Akilov 53 olika oregistrerade kontantkort. För att försvåra för kriminella vill riksdagspartierna nu se över möjligheten att införa ett förbjud mot oregistrerade kontantkort. 

Terroråtalade Akilov använde över 50 sim-kort

Att beställa ett kontantkort på en operatörs hemsida kräver idag personnummer, bland annat av säkerhetsskäl. Men samtidigt delar många operatörer ut gratis kontantkort på gatan, utan att någon typ av legitimation krävs. Den möjligheten har många kriminella tagit vara på. Kontantkorten går nämligen inte att spåra och det har försvårat polisens arbete. Även terroråtalade Rakhmat Akilov utnyttjade möjligheten att komma över kontantkort direkt på gatan. Enligt polisens förundersökning har han använt sig av 53 olika sim-kort.

För att förhindra liknande attentat som det Akilov genomförde och för att försvåra för kriminella vill flera regeringspartier nu se över möjligheten att förbjuda oregistrerade kontantkort, meddelar Sveriges Radio.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman anser inte att det är hållbart med oregistrerade kontantkort med tanke på i vilken utsträckning de utnyttjas i kriminella sammanhang.

Flera riksdagspartier vill förbjuda oregistrerade kontantkort

I januari kom Socialdemokraterna med ett förslag om att förbjuda oregistrerade kontantkort för att på så sätt kunna spåra vem som är knuten till en telefon. Det skulle försvåra för kriminella. Alla andra riksdagspartier är positiva till att se över detta och i dagsläget förbereder även Moderaterna ett sådant förslag. Man studerar just nu hur man valt att utforma detta i länder som Norge, Frankrike och Tyskland.

Regeringens utredare föreslog även i höstas att polis och säkerhetspolis ska ha rätt att spana på misstänkta som använder krypterade appar, exempelvis WhatsApp.

Kriminella kan hitta andra kryphål

Att införa ett förbud mot oregistrerade kontantkort skulle försvåra för kriminella. Den som inte har någonting att dölja kommer troligtvis inte heller ha några problem med att kontantkortet går att koppla till en viss användare. Däremot ska man inte tro att ett förbud kommer få bort kriminaliteten, de kommer troligtvis hitta andra kryphål att utnyttja för att fortsätta sin verksamhet.