Säkerhet

Allt fler använder mobilen för att surfa. Enligt en nyligen gjord undersökning spenderar vi i genomsnitt 9 timmar i veckan på att surfa på mobilen. Våra surfvanor har även de förändrats, förutom att surfa hemma på våra kontantkort med surf och abonnemang surfar allt fler på Wi-Fi utomlands. Det här kan dock vara en stor risk, i ett öppet nätverk kan lätt hackare ta lösenord och information från din telefon. Utöver att kapa datatrafiken kan de även göra ”falska” Wi-Fi uppkopplingar som ger all information till hackaren. 

Allt fler svenskar surfar utomlands

Det är alltså våra ändrade surfvanor som ligger bakom ökningen i den här typen av brott. Eftersom svenska operatörer ofta tar mycket betalat för surf på kontantkort utomlands använder många gratis Wi-Fi. Problemet ligger i att nätanslutningen via ett öppet Wi-Fi inte alltid kodar den information som går ut – alltså kan andra läsa vad du skriver och ta del av information som du sänder ut. 

Kriminella kan stjäla viktiga uppgifter från din mobil

Till skillnad från när du surfar via ett kontantkort eller abonnemang ligger din information alltså i händerna på Wi-Fi-anslutningen. Ofta är dessa rätt obevakade av de som äger den och kriminella försöker därför ofta komma åt uppgifterna som du sänder ut. Vad som blir konsekvenserna varierar men några saker som de kan komma åt är:

  • Lösenord. Lösenord som du använder för att logga in under tiden du är ansluten kan bli kapade av den som hackar din anslutning. Det här kan leda till att du förlorar åtkomst till appar och andra konton som kan vara av stort värde. 
  • Information. De som använder öppna Wi-Fi anslutningar för jobbärenden riskerar att viktig företagsinformation görs tillgänglig. Men även du som privatperson kan ha information som du gärna skyddar från andra. 
  • IDuppgifter. Kanske allvarligast är om din identitet blir stulen. Med din identitet kan kriminella teckna abonnemang, köpa saker på faktura, ta stora lån o.s.v. Konsekvenserna av identitetsstöld kan vara mycket omfattande och kostsamma. 

Det är alltså ingen överraskning att allt fler varnar för denna typ av kriminalitet. Det kan bli både tidskrävande, dyrt och obehagligt för den som råkar ut för detta. Se därför till att försöka använda ditt vanliga kontantkort eller abonnemang i största utsträckning, om detta inte blir allt för dyrt. 

Du kan lätt undvika att bli drabbad

För att du ska vara helt säker på att dina uppgifter inte läcker ut finns det flera bra tips: 

  1. Stäng av anslutning. Genom att stänga av din anslutning till öppna nätverk kommer du aldrig löpa risken för att råka ut för detta. Är du utomlands kan du istället koppla av och använda internet när du kommer hem. 
  2. Dubbelkolla med ägaren. Dubbelkolla alltid vilket nätverk som verkligen tillhör verksamheten du besöker. Eftersom att hackare kan ska en kopia av vad som verkar vara en legitim anslutning är det säkrast att kolla namnet på anslutningen innan du använder det. 
  3. Använd VPN. VPN-applikationer till telefonen och datorn krypterar all trafik innan den går vidare till webbplatsen eller appen. Även om få använder VPN så är det kanske det bästa skyddet för din information på internet. 
  4. Använd ditt vanliga abonnemang eller kontantkort. Idag är det inte alls lika dyrt att surfa utomlands som det tidigare varit. Självklart kan det fortfarande vara dyrt, men kolla detta innan semestern. Kanske är det värt att betala lite extra för att slippa riskera att din privata information blir snodd. 

Om du följer dessa punkter löper du betydligt mindre risk att drabbas än om du bara ansluter och börjar surfa. Se därför till att göra det, många underskattar allvarligheten i detta tills det drabbar dom.