Artiklar

En typisk månadskostnad, både med kontantkort och abonnemang, är den gamla vanliga mobilkostnaden. Den kan vara både regelbunden och oregelbunden beroende på hur du använder din mobil från månad till månad. Utan att veta vad du egentligen gör, kan kostnaderna bli betydligt högre än du förväntat dig. Att hålla koll på vad som drar pengar kan göra att du som kontantkortsinnehavare minimerar dina mobilkostnader. 

Kontantkort i sig kan vara ett sätt att spara in pengar

För dig som använder din telefon oregelbundet, kan det bästa alternativet vara just ett kontantkort. Du kommer då endast betala för det du använder och gör. Många kan tro att abonnemang är bra för att det är enkelt att hålla koll på den månatliga fakturan. I själva fallet kanske de inte ens använder all kapacitet de betalar för. Genom att köpa ett kontantkort utnyttjar du det du har. Vissa månader kanske du inte behöver ringa, sms eller surfa alls. Andra månader kanske detta blir mycket viktigare. Du kan då anpassa månadskostnaderna för dina behov. För att hitta vilket alternativ som är bäst för dig kan du jämföra olika kontantkort.

Köp en mobil utan att låsa upp dig hos en operatör

När du köper din telefon kan månadskostnaden förändras beroende på hur du betalar mobilen. Många kan känna att de måste vända sig till en mobiloperatör och ta del av erbjudanden för att få det bästa priset. Ibland kan det billigare sättet i längden vara att bara köpa en mobil, utan att skriva något kontrakt och låsa upp dig hos en operatör. Efter ett tag kanske du känner att operatörens kontantkort inte passar för dig. Då kan du enkelt byta operatör, utan att betala någon avgift för att låsa upp telefonen och göra den tillgänglig för andra operatörer. Du kanske inte är säker på vad för typ av kontantkort du vill ha? Ena stunden kanske du endast vill ha det billigaste kontantkortet, medan du senare ändrar dina preferenser. Om du inte har råd att finansiera hela mobilen på en gång, kan företag som säljer enbart mobiler erbjuda delbetalning utan extra kostnad. 

Använd mobilens gratisappar för att sänka kostnaderna

Ett smart trick för att slippa betala för sms och samtal är att ladda ner appar med samma funktioner. Olika typer av smartphones erbjuder olika typer av appar, där ringa och sms:a är gratis. Till många appar krävs det dock att du är uppkopplad till internet. Genom att använda kontantkort med surf kan du få en viss mängd surf i det pris du betalar vid varje köp. Tips på gratisappar som både finns på Androidmobiler och iPhones är: 

  • WhatsApp
  • Skype
  • GO SMS
  • Viber

Trådlöst internet drar ner på surfkostnaderna

Genom att ansluta dig till trådlöst internet kan du dra ner på surfkostnaderna. Du använder då inte det svenska mobilnätet, utan det specifika bredbandet. På så sätt dras ingen surf från din mobil. Du behåller samma surfmängd, trots att du kan ha surfat på internet i flera timmar. Med kontantkort slipper du därmed slösa på surf. Detta kan göra att du spar in på din surf till andra tillfällen där du behöver det svenska mobilnätet. Det kan även göra att du kanske inte ens behöver betala för någon surf när du köper kontantkort, då du inte har något behov av det. 

Dataroaming kan orsaka höga kostnader under din semester

Ett vanligt misstag för många är att inte stänga av sin dataroaming under utlandssemestrar. Dataroaming innebär att du använder din mobil utanför Sverige. Du är därmed inte uppkopplad till det svenska nätet, utan lånar istället det utländska mobilnätet. Genom att inte stänga av dataroamingen kommer mobilen aktivt koppla upp sig till den utländska operatörens nät. På detta sätt blir allt du gör på mobilen som kräver någon typ av internetuppkoppling, kopplat till det nätet. Utländska nät och att surfa på dessa kan vanligtvis vara otroligt dyrt.

Varning! Glöm inte att stänga av din dataroaming när du är utanför Sverige. Detta kan skapa extremt höga surfkostnader. 

Många med abonnemang kan komma hem till en faktura på flera tusen kronor just för att de glömt stänga av sin dataroaming. Med kontantkort minimeras däremot denna risk, då det enda du kan förlora är det belopp du laddat på. Glöm dock ändå inte att stänga av dataroamingen, fast du har kontantkort. Ju mer du har tankat på, desto mer kan du förlora.