Kvinna surfar på telefonenEn stor del av svenskarna umgås med sina vänner över nätet. Foto: Mooshny/Shutterstock.com

Undersökningar

Skärmtiden har ökat kraftigt sedan smartphones gjorde sitt intåg i Sverige. Många spenderar timmar framför sina skärmar varje dag men en majoritet är positiv till det. Enligt en undersökning från Telenor tycker många att den ökade skärmtiden varit positiv för deras sociala liv.

Vi alla vet om att skärmtiden tar upp en stor del av vår vardag och sociala liv. Men hur mycket det egentligen handlar om har inte lika många koll på. Mobiloperatören Telenor har låtit genomföra en undersökning som visar hur pass mycket svenskarnas vardag faktiskt påverkas av skärmtiden.

Hos var fjärde svensk sker majoriteten av det sociala livet över nätet. De umgås med sina vänner över nätet och skaffar även nya vänner genom digitala plattformar och tjänster.

Ökad skärmtid får oss att träffas oftare

I många år har det diskuterats om den ökade skärmtiden kommer att leda till allt färre möten i den verkliga världen. Så har inte varit fallet. Enligt Telenors undersökning leder den ökade skärmtiden till att fler faktiskt träffas offline. Var femte svensk anser att de träffar sina vänner oftare offline medan bara en av åtta tycker det motsatta.

Personer med mest skärmtid anser att de träffar sina vänner oftare än vad personer med lite skärmtid gör. Bland personer med fem timmars skärmtid varje dag uppger 33 procent att skärmtiden lett till att de träffat sina vänner oftare. Jämför man med personer som bara har en timmes skärmtid om dagen är den siffran bara 15 procent.

Många känner sig mer ensamma

Det är övervägande positiva ord om den ökade skärmtiden. Med det sagt finns det fortfarande många som inte tycker att ökad skärmtid varit bra. Var femte tycker de använder telefonen för mycket och många får skuldkänslor över sitt mobilanvändande.

Dessutom är det en stor del som känner sig mer ensamma sedan den digitala kommunikationen tagit över stora delar av deras liv. I regel känner kvinnor sig mer ensamma än vad män gör.