Artiklar

Att komma till platser med publikt wifi-nät kan många gånger vara riktigt glädjande. Fram till dess att man inser att hastigheten inte är den snabbaste. Med nya Android 8.1 Oreo blir det möjligt att ta reda på hastigheten i förväg. På så sätt vet man om det överhuvudtaget är värt att ansluta eller inte.

Uppdateringen gör det lätt för användaren att hitta bra wifi-nät

Att ansluta till ett publikt wifi-nät kan vara bra för att inte dra på sig onödiga surfkostnader eller för att inte slösa på den surf man redan har. Ofta är hastigheten inte den bästa men det krävs likväl att man ansluter för att ta reda på hur det ligger till. Nyheten från Google är därför glädjande för alla Androidanvändare. Uppdateringen till Android 8.1 Oreo kommer nämligen kunna ge dig en indikation på nätets hastighet utan att du anslutit dig. Man har försett nätverken med omdömen som ger användarna information om hur hastigheten är.

Det kommer total finna fyra nivåer. Långsamt, OK, snabbt och mycket snabbt. Det långsammare nätverket kan som bäst användas vid wifi-samtal och att skicka sms. För att kunna surfa på webbsidor och använda sociala medier krävs ett OK nätverk. Med ett snabbt nätverk är det möjligt att streama videos och för att kunna streama högupplöst video krävs det ett mycket snabbt nätverk. Med hjälp av dessa nivåer kommer det bli lätt för dig att alltid kunna koppla upp dig på det snabbaste nätverket i din omgivning.

Bara ett fåtal telefoner har tillgång till uppdateringen än så länge

I dagsläget är det bara Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel, Pixel XL, Pixel 2, och Pixel 2 XL som har tillgång till Android 8.1 Oreo. Men fler telefoner lär det bli inom den närmsta tiden. Att ha tillgång till den nya systemuppdateringen kommer dock inte nödvändigtvis innebära att man kommer kunna se alla nätverks hastighet. Skyddade nätverk kommer inte vara tillgänglig samt att nätverksadministratörer kan välja att göra informationen osynlig.

Bortsett från möjligheten att hitta bästa wifi-näten har systemuppdateringen fört med sig några fler förbättringar. Bland annat säkrare webbsurfing och batteriindikation för anslutna bluetoothenheter.